YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
AYT

2024 AYT Coğrafya-1 Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

AYT Coğrafya-1 Konuları ve Soru Dağılımı 2024

Bu yazımızda 2024 AYT Coğrafya 1 Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM) yer almaktadır.

2024 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan AYT Coğrafya-1 testinin konuları belli oldu! Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 testi içerisinde 24 Türk Edebiyatı, 10 Tarih ve 6 Coğrafya 1 sorusu olmak üzere toplam 40 soru sorulmaktadır

Geçmiş yıllardaki AYT sınavlarında sorulan coğrafya 1 soruları incelendiğinde, ezber sorularının yanı sıra grafik yorumlama sorularına da yer verildiği görülmektedir. AYT’de sorulan coğrafya 1 soruları genellikle 11. ve 12. sınıfta işlenen coğrafya konularından oluşmaktaydı 2024 AYT Coğrafya-1 Konu Dağılımı aşağıdaki gibi olacaktır.
 

AYT Coğrafya-1 Konu Dağılımı

1) Doğal Sistemler

  • Ekosistem ve Madde Döngüsü
  • Doğadaki Ekstrem Olaylar ve Etkileri
  • Doğal ve Beşeri Süreçlerin Etkileşimi
  • Doğal Sistemlerde Olası Değişimler

2) Beşeri Sistemler

  • Nüfus Politikaları ve Şehirler
  • Ekonomik Faaliyetler ve Doğal Kaynaklar
  • İl Kültür Merkezlerinin Ortaya Çıkışı
  • İl Kültür Merkezleri
  • Ekonomik Faaliyetlerin Sosyal ve Kültürel Etkileri
  • Şehirleşme, Göç ve Sanayileşme Olguları
  • Geleceğin Dünyasında Nüfus, Yerleşme ve Ekonomi

3) Mekansal Bir Sentez: Türkiye

  • Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü
  • Türkiye’nin Yer Şekilleri
  • Türkiye Ekonomisi
  • Türkiye’de Tarım
  • Türkiye’de Hayvancılık
  • Türkiye’nin Enerji Kaynakları
  • Türkiye’de Madencilik
  • Türkiye’de Sanayileşme
  • Türkiye’de Ticaret
  • Türkiye’de Doğal Afetler
  • Türkiye’de Turizm
  • Türkiye’nin Kültürel Mirası
  • Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler
  • Ülkeler ve Uluslararası Örgütler
  • Çevresel Örgütler ve Çevre Anlaşmaları

 

AYT-1 Coğrafya Kaynak Önerileri

AYT-1 Coğrafya Nasıl Çalışılır?

 
Bu konu dağılımlarının yanı sıra Soru dağılımlarına geçecek olursak, ÖSYM her yıl soru dağılımı ortalama olarak aynı sayıda soru sormaktadır. Sizler için 2018, 2019, 2020 ve 20201 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan Coğrafya-1 Soru Dağılımlarını hazırladık. Bu tablodan da hangi konudan kaç soru çıkacak ortalama tahminlerinizi yapabilirsiniz.
 

AYT Coğrafya-1 Soru Dağılımı

Konu Adı20182019202020212022
Ekosistem ve Madde Döngüsü11111
Doğal Afetler11111
Mekansal Bir Sentez: Türkiye21112
Şehirleşme, Göç ve Sanayileşme11112
Ülkeler ve Uluslararası Örgütler1222
Toplam66666

 

AYT Coğrafya-1 Konu Takip Çizelgesi (PDF)

AYT Coğrafya-1 dersine çalışırken hangi konuları çalıştığınızı ve hangilerinin kaldığını takip etmeniz önemlidir. Bu nedenle sizler için konu takip çizelgesi hazırladık. Aşağıdaki butona tıklayarak AYT Coğrafya-1 Konu Takip Çizgesini PDF formatında indirebilir, çalışmalarına yön verebilirsiniz.
 

AYT Coğrafya-1 Konu Takip Çizelgesi İndir (PDF)

 

Diğer Derslerin AYT Konuları için tıklayınız.

TYT Konuları için tıklayınız.

İlgili Makaleler

91 Yorum

    1. Merhaba Yunus,
      YGS Coğrafya tamamen kalktı artık adaylar Coğrafya-1 ve Coğrafya-2 Konularından sorumlu olacaklar.

        1. Evet Yunus YGS Felsefe kalktı. Sadece 2. Oturumda Felsefe Grubu dersleri yani; psikoloji, sosyoloji ve mantık konularından sorumlu olunacak. YÖK başkanı Yekta Saraç’ın açıklamalarını her yerden okuyabilirsin.

          1. Merhaba haşim bey sitenizi yakından takip ediyorum emeklerinize sağlık,Felsefe Grubu Öğretmeniyim ve profesyonel öğrenci koçuyum aynı zamanda, güncelllenmiş müfredata baktığımda biraz şaşırdım bu kısımı görünce açıkçası ve diğer sitelerde de bu şeklide yazılmış,evet YGS Felsefe kalktı ama Felsefe grubu dersleri denilince zaten Felsefe,mantık,sosyoloji ve psikoloji vardır.Ben çalışacak arkadaşlara hepsine de çalışmalarını öneriyorum bir de açıklama yapılmayan belirsiz durumları da hesaba katarsak !!! Dikkate alırsanız memnun olurum iyi çalışmalar ogrencikocu_bilgen

  1. nasıl ya ygs tarzıda sorulur bence coğrafya birde çünkü coğrafyada konular birbiriyle bağlantılı tek lys tarzı olmaz bence

  2. yani dediğinize göre ygs grafik tarzı sorularından kurtulduk artık geçen yıllardaki lys tarzında olcak yani 24 soru yerine 10 ya da 12 soru

    1. Bu ana konular kendi arasında bir çok alt başlığa ayrılmaktadır. Coğrafya dersi 1 tane var onunda konuları belli zaten.

  3. Hocam ben sayısaldan eşit ağırlığa geçtim yalnız coğrafya önceden hiç çalışmadım bu konular için nerden başlamalıyım ygs de olan ugs coğrafyasından mı yoksa edebiyat ve cografya oturumunda olan lys kısmından mı?benim elimde yalniz suan ygs guvender coğrafya konu anlatımı var

    1. lys kısmı zaten çok basit 2 haftanı bile almaz. Onu bitirir az biraz da YGS Coğrafyasına bakarsan tamamdır.

      1. ama hocam benim temelim yok lys kısmına once bakmam verimsiz olmaz mı yoksa once ygs bitirip sonra mı lys çalışayım? Lutfen ayrıntılı bir şekilde anlatır mısınız? Şimdiden teşekkürler.

        1. Merhaba Berat. Sana önerim öncelikle YGS Coğrafyasında ki Harita Bilgisi ve İklim Bilgisi konularını çalış. Ardından LYS Coğrafya konularına başlayabilirsin.

          1. peki hocam yks de cıkacak bu coğracya konuları için lütfen bir kaynak önerir misiniz?Galiba kaynak lys olcak?

  4. Bir de simdi eski ygs lys konularinin hepsinden sorumlumuyuz yani sadece yks adi altinda hem eski ygs hem eski lys konulari mi ?

    1. Hayır. Zaten YGS de ki Matematik ve Türkçe sorularını TYT de cevaplayacaksiniz. Geri kalan Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri de YKS sınavlarına dağıtılacak

  5. Eski sistemdeki YGS coğrafya ve LYS coğrafya konularının karışımı şeklinde mi çıkacak sorular bu yıl ben eski sistemdeki ygs konularına çalışıyorum bırakıp lys coğrafya konularına mı çalışayım…

    1. Öncelikle LYS Konuları kesin çıkacak ama sağlam çalışmak isterseniz YGS’de ki Harita Bilgisi ve İklim Bilgisi konularına çalışabilirsiniz.

  6. nette TM ler için coğrafya 1 yani ygs konuları çıkacak diyorlardı hangisine çalışalım bu yukarıdaki konular LYS coğrafyası

    1. Kim böyle bir bilgi paylaştı? Hala kesin bir bilgi yok. Yukarıda ki bilgiler kesin çıkacaktır. Ama belki YGS’den bir kaç konu eklenebilir. Muhtemelen onlarda:

      • Harita Bilgisi
      • İklim Bilgisi

      olabilir.

    1. Merhaba Ahmet YÖK Başkanı konuların MEB müfredatından sorulacağını söyledi. Söz konusu konu dağılımları MEB müfredatıdır. Bu konular kesinlikle ve kesinlikle çıkacak ama bunların üzerine ek gelebilir. Zaman kaybetmeden bir yerden başlamak gerek sen istersen otur konu dağılımlarının açıklanmasını bekle

  7. Hocam elimde güvender ygs coğrafya konu anlatımı var oradan dediğiniz gibi önce harita ve iklim bilgisi çalışacağım ardından lys başlıyacam da benim merak ettiğim neden sadece harita bilgisi ve iklim bilgisi diğer ygs konuları çıkmaz mı ve diğer ygs konularını bilmeden lys konuları tam anlaşılabilir mi? Tekrar teşekkürler hocam.

    1. Berat şöyle bir durum var: YGS coğrafya konularında en zor olan konular harita bilgisi ve iklim bilgisidir. Diğer konular zaten yorum ile çözülebilecek konulardır.

      1. Hocam Güvendet lys yalnız satılmıyor ve ben şuan ygs güvenderden çalışıyorum. Sadece lys olan bir kitap önerir misiniz yoksa tekrar güvender ygs-lys mi alayım?

  8. yeni sistemde üniversitelerin puanları ne olacak pekı. mesela ege psikolojı kaçla alır ortalama. ya da ege psikolojı için hangı sınavlardan kaçar nete ıhtıyacımız olur. bilgi bulamadım ama aşagı yukarı bırşeyler tahmın edebılır mıyız?

      1. Arkadaşın dediği limit 280 sayfa onu almayı düşünüyorum ygs dede iklim ve harita bilgisi bittikten sonra verimli olur değil mi?

        1. Kesinlikle. Zaten coğrafyayı gözünüzde bu kadar büyütmenize gerek yok. Ülkeler hakkında yorumunuz olsun birazda harita bilginiz olsun yeterli olacaktır.

  9. Hocam emekleriniz icin tesekkurler ben tm yim ve yukarida yazili olan cografya 1 konulari ve ayrica iklim ve harita bilgisinede calissam yeterli olur mu yoksa ygs cografyayi ful bitirmelimiyiz

  10. Hocam 2 oturumda esit agırlıklar için hangi tarihe çalısmalıyız ygs den mi lysden mi?
    (not:önceden hiç tarih çalışmadım)

  11. Hocam bilgisarmal ve palme iyi mi yayin olarak bir de ornek akademi almayi dusunuyorum . bi de ben sozelim onun icin

  12. Hocam hayırlı günler ben ücretli eğitim seti aldım Yenienen sistemden sonra burda siz coğrafya konularını paylaşmışsınız 6 konu var benim aldığım sette 22 konu var ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Bizim paylaştığımız başlıklar şeklindedir. Bu 6 tane başlığın bir de alt başlıkları var. Bu arada sana bir mail attım kontrol eder misin?

  13. Hocam anlayamadığım bi konu var acaba paralel ve meridyenler, yerel saat hesaplamaları gibi konular çıkmayacak mı sadece harita bilgisi ve iklim bilgisi mi çıkacak

  14. Hocam eşit ağırlık için ygs den tarih bilimine girisi bitirdikten lys kitabı alıp sonuna kadar bitirirsem kafi olur mu tum konular için?

  15. Hocam öncelikle şunu sormak istiyorum ben tm öğrencisiyim ts ve mf sınavlarına girmeyeceğim dimi ? ve bu yeni sınav sisteminde toplam kaç tane coğrafya sorusu olucak ?

  16. Lys konuları ne oluyor bir türlü anlamış değilim MFyim şimdi Tmden gircem bilgim yok yardımcı olur musunuz

    1. Eşit Ağırlık konularına göre çalışmalısınız. Sitemizin arama bölümünden YKS Eşit Ağırlık Soru Dağılımı yazarsanız detaylı bilgi alabilirsiniz.

  17. Ya yeni sistem hakkinda bilgi verir misiniz kafam çok karıştı. İsteyenler sadece yks ye mi giriyor?

  18. Tahmininiz kac puan gelir, birde bu sene cografya cok kolay olacak diyorlar , hocam bide benim matematik cok kötü tytde mat yapamiycam turkcem iyi turkce yapsam baraj i gecerim genede dimi zaten ikiside ayni puan getirecem

  19. Tahmininiz kac puan gelir, birde bu sene cografya cok kolay olacak diyorlar , hocam bide benim matematik cok kötü tytde mat yapamiycam turkcem iyi turkce yapsam baraj i gecerim genede dimi zaten ikiside ayni puan getirecem

    1. Türkçe Testinde 60 soru sorulmakta: 40 Türkçe, 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürü. Bunların toplamından +40 net yapabilirsen barajı rahatlıkla geçebilirsin.

  20. Felsefe kalktı falan yazıyor yorumlarda ama tyt de felsefe eklendi şimdi nasıl olacak açıklar mısınız anlamadım ?

    1. 09.11.2017 Tarihinden önce Felsefenin sorulup sorulmayacağına dair herhangi bir bilgi yoktu. Fakat söz konusu tarihte YÖK tarafından yapılan sistem değişikliğine göre ilk oturum olan TYT sınavına 5 adet felsefe sorusu eklendi.

    1. YKS Yani ikinci oturumda Felsefe Grubu Derslerinde felsefe dersi yok.

      • Mantık
      • Sosyoloji
      • Psikoloji

      derslerinden sorumlu olacaksın

  21. Bide tyt de zorunlu din isaretleyen kisi felsefe cozecek mi ben gecen yil her ikisinide cozdum sadece din kulturu sorularim baz alindi bu yilda ayni midir sistem

  22. Merhabalar hocam, ben cografyayi ilk defa calismaya başlayacağım(tek korktuğum ders cografya diyebilirim) ama nerden başlayacağımi bilmiyorum. Konu basliklari degilde konularin isimlerini mail olarak gönderebilirmisiniz veya yorumda cevaplar misiniz hangi konuları çalışırsam yeterli olur diye. Teşekkür ederim.

    1. Yakın zamanda sitemize konu dağılımlarının yanı sıra ders notları ve konu anlatımları da eklenecektir. Takipte kalman dileğiyle…

  23. Peki bu konuların alt başlıklarını yayınlayamaz mısınız, böyle yazınca kimse anlamıyor coğrafya1 ne coğrafya 2 ne ?

  24. Ben 11. sınıf TM öğrencisiyim. AYT’de sosyal bilgiler-1 sınavına gireceğiz ve sosyal bilgiler-1, 9. ve 10. sınıf konularını kapsıyor. Kafam karışık

  25. Hocam ben esit agirlikciyim ve 2004 mezunuyum 2 çocuk annesiyim.son 3 ay kala hazırlanmaya karar verdim.fakat edebiyat ve mat 2 konularıyla cografya 1 konularında sıfirim. Ygs matematikte 15 türkçede 30 da 29 yapabilirim.sizce 3 ayda lys yi halledebilirmiyim.bana ne yapmam gerektiği hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler

  26. Hocam sizden yorum bekliyorum.lys matematik çok zor mu.evde hazırlanıyorum videolardan konu anlatimi ve bol soru çözerek bitiriyorum konuyu . trigonometriden başladım
    aceba yanlış bir yol mu izliyorum çalışma konularindan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir