YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
AYT

2024 AYT Edebiyat Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

AYT Edebiyat Konuları ve Soru Dağılımı 2024

Bu yazımızda 2024 AYT Edebiyat Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM) yer almaktadır.

2024 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan AYT Edebiyat testinin konuları belli oldu! AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1 testinde toplam 40 soru sorulacaktır. 40 soru 24 Edebiyat, 10 Tarih-1, 6 Coğrafya-1 şeklinde sorulacaktır.

Geçmiş yıllardaki TYT sınavlarında sorulan edebiyat soruları incelendiğinde, 24 soru içerisinde 4-5 soru Türkçe dersine ait anlama dayalı sorular, geri kalan soruların da ezbere dayalı bilgi soruları olduğu gözlemlenmektedir. Peki 2024 AYT Edebiyat Konu Dağılımı nasıl olacak? İşte cevap:

NOT : Koyu renkle yazılmış olan konulara tıklayarak konu anlatımlara ulaşabilir, bu konular hakkında testler çözebilirsiniz.
 

AYT Edebiyat Konu Dağılımı

 

AYT Edebiyat Testleri Çöz

AYT Edebiyat Çıkmış Sorular

AYT Edebiyat Kaynak Önerileri

AYT Edebiyat Nasıl Çalışılır?

 
 
Bu konu dağılımlarının yanı sıra Soru dağılımlarına geçecek olursak, ÖSYM her yıl soru dağılımı ortalama olarak aynı sayıda soru sormaktadır. Sizler için 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan AYT Edebiyat Soru Dağılımını hazırladık. Bu tablodan da hangi konudan kaç soru çıkacak ortalama tahminlerinizi yapabilirsiniz.
 

AYT Edebiyat Soru Dağılımı

Konu Adı2016201720182019202020212022
Sözcükte Anlam231111
Cümlede Anlam4511111
Paragraf141232414
Sözcük Türleri2
Karma Dil Bilgisi13
Yazım Kuralları11
Noktalama İşaretleri1
Metinlerin Sınıflandırılması311
Şiir Bilgisi2333323
Söz Sanatları / Edebi Sanatlar121122
İslamiyet Öncesi ve Geçiş Dönemi Türk Edebiyatı11111
Halk Edebiyatı3312221
Divan Edebiyatı4453464
Edebiyat Akımları1112111
Tanzimat Edebiyatı3132121
Serveti-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı2311111
Milli Edebiyat1211111
Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı101145233
Toplam56562424242424

 

AYT Edebiyat Konu Takip Çizelgesi (PDF)

AYT Edebiyat dersine çalışırken hangi konuları çalıştığınızı ve hangilerinin kaldığını takip etmeniz önemlidir. Bu nedenle sizler için konu takip çizelgesi hazırladık. Aşağıdaki butona tıklayarak AYT Edebiyat Konu Takip Çizgesini PDF formatında indirebilir, çalışmalarına yön verebilirsiniz.
 

AYT Edebiyat Konu Takip Çizelgesi İndir (PDF)

 

Diğer Derslerin AYT Konuları için tıklayınız.

TYT Konuları için tıklayınız.

İlgili Makaleler

83 Yorum

      1. Peki nerden bileceğiz barajı geçtiğimizi öğleden sonra sonra alan sınavımız var??? Cevaplar misiniz

        1. Eğer geçmişseniz alan puanlarınız hesaplanır ama barajı geçememiş iseniz alan puanlarınız hesaplanmaz.

    1. Geçmiş yıllarda Edebiyat testinde olduğu gibi bu yılda paragraf sorulacak mutlaka. Bu konular Edebiyat ile alakalı konu dağılımıdır.

  1. tamam anlıorumda soru sayısı azaldı eskiden 56 tanedi şimdi 28 mi 30 tane mi ne nasıl yapacaklar yani ayrımı çok karısık olur

    1. Evet Emre soru sayıları azaldı hatta bu edebiyat testinde dil bilgisi konuları da bekleniyor. Her konudan 1-2 soru gelecek artık 🙁

    1. Merhaba Manolya,
      Zaten Edebiyat soruları 24 tane olacağı için çok büyük ihtimalle sorulmaz. Çünkü zaten edebiyat sorularını bile kısmışlar.

  2. hocam hem tm den hem de t giebiliyormuyuz yada sözelci biri yks matematiği yapabilirmi cevap beklıyorm saygılar

    1. Zaten 1 tane edebiyat var fatih 🙂 Yani 9, 10, 11 ve 12. sınıfta gördüğünüz Edebiyat konuları sorulacak. Önceki yıllardan daha zor olmayacak

  3. hocam peki bütün sınavlar önüme konulacak ya 2. oturumda ben ts öğrencisi olarak ek olaraktan bi matematik sorusu çözmemin alanıma, puanıma faydası olacak mı? ygsde olduğu gibi mi olmayacak mı yani?

    1. Hayır. Herhangi bir etkisi olmaz. Sözel dersler dışında hiç bir test SÖZEL puan türüne etki etmez

  4. Hocam meraba bi sorum var . Bazı yerlerde tyt sınavda 180 baraji nin kaldrildiqi ve 2.oturumuna 180 baraji nin getirildiqi yazıyor yani .Osym ye bazı sorular yönetildi bunlardan biri” Peki öqrenci tyt te baraji geçemediqi halde 2.oturumda başarılı olursa ne olacak ? Diye soruluyo bundan dolayı tyt barajni kaldrdilari söyleniyor doğru mu ?

  5. hocam sosyal-1 sosyal-2 edebiyat nasıl olacak acaba anlamadım.
    yks’de ben bunları çözecem de hepsi 1 tane mi oluyor yoksa ayrı ayrı mı???

    1. Sosyal 1: Coğrafya 1 ve Tarih 1 demektir.

      Sosyal 2: Coğrafya 2, Tarih 2, Felsefe Grubu Dersleri ve Din Kültürü soruları demektir.

  6. Hocam edebiyatı Divan’a kadar tek biliyorum diğer kısmı çok uzun sizce 7 ayda tamamen bitirebilir miyim yanında birkaç soru bankası çözecek şekilde?

  7. Merhaba, ben eşitağırlık öğrencisi için kitaplar alacağım yeni sisteme göre sosyal-2 dediğiniz kitaplarıda almam gerekiyormu? Yoksa sosyal-1 yeterli mi

    1. Zaten aralarında bir fark yok. Sosyal 1 ve sosyal 2 arasında ki farkı daha iyi anlamak için sitemizde “yks sosyal 1 nedir” ve “yks sosyal 2 nedir” diye arama yapabilirsin.

  8. hocam yeni sistemde hukuk hangi puan türünden alacak. eski sistemde tm3 tü ve edebiyat ın puan hesaplamada etkisi daha fazlaydı. şimdi bu durum nasıl olacak ve bir diğer soru bu sistemde hukuk fakültesi için tam olarak nerelerden soru çözmemiz gerekiyor ayrıntılı bir şekilde aydınlatırsanız sevinirim. Kamu personeliyim buna göre ağırlıklı çalışma sistemi oluşturacağım. şimdiden teşekkür ederim.

    1. Hukuk fakülteleri yeni sistemde EŞİT AĞIRLIK puan türü ile alım yapacaklardır. Eskiden olduğu gibi Mat-2 ve Edebiyat testlerini çok iyi yapman gerekecek. Bunların dışında tarih-1 ve coğrafya-1 ‘in de az da olsa etkisi olacaktır.

  9. Merhaba hocam ikinci oturumda 24 sorunun tümü de edebiyat mı olacak yoksa Türkçeden de paragraf ya da dil bilgisi çıkacak mı?

  10. Hocam merhaba,
    Eşit ağırlıkta 2. Sınav tamamen edebiyat mı olacak? 2. Sınavda tarih de mi olmayacak?
    Şimdiden teşekkürler,İyi günler

    1. Merhaba Volkan. Eşit Ağırlık adayları 2. oturumda Edebiyat-Sosyal Bilimler ve Matematik testlerinden sorumlu olacaklar. Sorumlu olduğun dersleri ve soru sayılarını buraya tıklayarak öğrenebilirsin.

  11. Hocam alan sınavında bir edebiyat sorusunun getireceği puan 1 tarih ve 1 coğrafya sorusunun getireceği puana eş mi olacak yoksa daha mı fazla olacak?

  12. Merhabalar bn bişey sorucaktım eşit ağırlıkçıyım mat 2 pek yapamıyorum acaba 2.oturumda edebiyattan kaç net yapsam güzel bir yere yerleşirim mat 2 pek yok ama

  13. Merhaba hocam ben sözelciyim tyt den 35 doğru yapsam yks dende sadece edebiyat ve coğrafyayı yapsam bilgi ve belge yönetimi bölümünü kazanabilirmiyim puanları biraz düştü bu aralar acaba o bölümün puanları bu sene nasıl bir değişikliğe uğrar

    1. Merhaba Semih. İlk oturum ile sadece 2 yıllık yani önlisans bölümleri tercih edebilirsin. Bunun dışında farklı bir yaptırımı yok.

  14. Merhaba hocam ben sozelciyim İzmir dokuz Eylül ilahiyat istiyorum. Sizce en fazla kaç net yapmalıyım?

  15. Hocam merhaba ben 2020 de gireceğim sınava tm öğrencisiyim bu konulara şimdiden çalışmak istiyorum baslicam ama 2020 ye kadar sistem yine değişirmi konular yine degisirmi korkuyorum hocam napicam hocam

    1. Sistem ne kadar değişirse değişsin konular sabit kalacaktır. Eskiden LYS edebiyat vardı şimdi YKS edebiyat var ama konular tamamen aynı.

    1. Bu yazımız her yıl güncellenip yeni konulardan kaç soru çıktığı eklenmektedir. En kısa zamanda 2018’deki konulardan kaç soru çıktıysa onlar da eklenecektir.

  16. Edebiyat konusunda sıkıntı yaşayanlara animonik tavsiye ederim. Eğlenceli öğretici animasyonlarla bütün edebiyat probleminizi çözmeye yeter ben kullandım memnun kaldım. Eğitim setleri gayet başarılı. Oturup aylarınızı harcamayın boşuna sadece edebiyata. Diğerlerine zaman kalmıyo bunlarla cebelleşmekten

  17. Hocam merhaba her mesaja cevap verdiğinizi görünce yazayım dedim.Şu hafıza tekniği kullanarak edebiyat konularını ezberleten eğitim setleri var onları nasıl değerlendiriyorsunuz. Onlarla çalışmalı mıyım?

  18. Hocam merhabalar sizin çalışma programınızla başladım çalışmaya çok teşekkür ederim. Bireysel çalışan öğrencilere emeğiniz çok.Bir sorum olucak güzel sanatlar ve edebiyattan hiç soru çıkmamış metinletin sınıflandırılmasından başlamış sorulara, o konu üzerinde çok durmasak olur mu yoksa çıkma ihtimali var mı??

  19. Ben anlamadım şey şu; 2018 ve 2019 yıllarında ki ayt soru dağılımları toplam 24 soru ediyor. Ama ayt de 40 soru yok muydu?
    Yanı geri kalan 16 sorunun konusu ne?
    Lütfen bana yardımcı olur musunuz?

    1. Paragraf soruları edebiyat dersinden 56 soru çıktığı zamanlarda soruluyordu. Şu an 24 soruya indiği için artık paragraf sorulmayacak.

  20. Merhaba hocam,
    Milli eğitim bakanı açıklamasında “YKS’ye girecek öğrencilerimiz 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır” dedi. Tyt ve ayt konularını bizim için tekrar ayırt edebilir misiniz? Hangi konuları çalışıp hangilerini çalışmayalım. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir