YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Meslek Rehberi

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Hakkında Bilgi

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir?

Bu yazımızda Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü hakkında bilgi vereceğiz.

 

Programın Amacı

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü Arşivcilik ve Kütüphanecilik bölümlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yeni bir bölümdür. Bilgi ve belge yönetimi programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Dersler

Bilgi ve Belge Yönetimi programının öğretim süresi 4 yıldır. Kütüphanecilik ve arşivcilik bilgisine dayalı dersler, belge – belge bilim, kataloglama, sınıflama ve bilgisayar gibi dersler ile birlikte bilginin analiz edilmesi ve erişilmesi, bilgi merkezlerinin yönetimi, bilginin yayılması ve otomasyon teknikleri ile ilgili dersler de okutulur. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivler ve dokümantasyon merkezlerinde uygulama yaparlar.

Gereken Nitelikler

Bilgi ve Belge Yönetimi programında okumak isteyen öğrencilerin, okumayı seven, analitik düşünme gücü yüksek, dikkatli, ayrıntı ile uğraşmaktan ve kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan bireyler olmaları gerekir. Sosyal bilimlere ve özellikle tarihe ilgili, sözel düşünme yeteneği ile belleği güçlü bireyler olmaları ve yabancı dil bilmeleri eğitimde başarılarını artırır.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Bilgi ve Belge Yönetimi programını bitirenlere “Bilgi ve Belge Yöneticisi” unvanı verilir. Bilgi ve belge yöneticisi, arşive gelen kitap, belge ve malzemenin tarih, konu ve ilgili olduğu kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski alfabe ile yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması gibi işleri yapar. Üretilen bilgiyi derleme, sınıflama ve okuyucuya en kısa zamanda ve nitelikli bir biçimde sunma vb. işlemler de mezunlar tarafından yapılmaktadır. Yirminci yüzyılda meydana gelen yayın patlaması ve hızla artan bilgi üretimi ile birlikte ,bilim ve teknolojinin her alanında bilgiye duyulan gereksinim de artmaktadır. Bilgi kaynaklarının basılı formdan her türlü kitle iletişim araçlarına kadar çeşitlilik göstermesi araştırmacılar için bilgi kaynağına ulaşmayı önemli hale getirmiştir. Bu nedenle endeks, öz dergisi gibi ikincil kaynakların üretilmesi ve kullanıma sunulması önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir.

Çalışma Alanları

Bilgi ve belge yöneticisi mezunları, kütüphanelerde, devlet arşivlerinde, askeri arşivlerde,yayınevlerinde, özel kuruluşların arşiv ve dökümantasyon merkezlerinde görev alabilirler. Günümüzde kurum ve kuruluşların ürettikleri belgelerin hızla artışı bilgi ve belge yöneticilerine duyulan gereksinimi daha da artırmaktadır.

Hangi Puan Türü İle Gidilir?

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne Eşit Ağırlık Puan Türü ile gidebilirsiniz.

Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Bilgi ve Belge Yönetimi ve diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir