YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Meslek Rehberi

Çocuk Gelişim Bölümü Hakkında Bilgi

Çocuk Gelişim Bölümü Nedir?

Bu yazımızda Çocuk Gelişim bölümü hakkında bilgi vereceğiz.
 

Programın Amacı

Çocuk gelişimi programının amacı, genellikle hastanelerde, kreşlerde ve bakımevlerinde bulunan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal yönden gelişmeleri, çocuklara ilişkin çeşitli sorunların çözümü için ana – babaların eğitimi, hastanede tedavi edilen çocukların eğitim sorunlarının çözümü için gerekli programların hazırlanıp uygulanması gibi konularda çalışacak elemanları yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.
 

Programda Okutulan Dersler

Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünde fizik, kimya, biyoloji, matematik, sosyoloji, psikoloji gibi temel nitelikte dersler verilmektedir. Eğitim ilerledikçe uzmanlık dersleri ağırlık kazanmakta olup çocuk sağlığı ve hastalıkları, özel eğitim, aile ilişkileri, eğitim felsefesi ve çocuk ruh sağlığı gibi dersler verilmektedir. Ayrıca uygulamalı derslerle ve yuva – anaokulu pratiği gibi staj programlarıyla öğrencilere deneyim kazandırılmaktadır.
 

Gereken Nitelikler

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında çalışmak isteyen bir bireyin, normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, üretken bir kimse olması gerekir. Ayrıca, çocukları seven, onlarla beraber olmaktan bıkmayan, ana – babalarla ve diğer meslektaşları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, hoşgörülü, kısaca insan ilişkilerinde başarılı bir kimse olması beklenir.
 

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunları “Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi” unvanı ile görev almaktadırlar. Çocuk gelişimi ve eğitimcisi genellikle kreşlerde ve bakımevlerinde bulunan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal yönden gelişmeleri için eğitim programları hazırlar, bu programları bizzat uygular ya da uygulayıcıları denetler, ana – babalara çocuklarına ilişkin çeşitli sorunlarında yol gösterir, çocuk hastanelerinde tedaviye alınan çocukların hastaneye uyum ve hastanede kaldıkları sürece eğitim sorunları ile ilgilenir, bunun için gerekli programları hazırlar, uygulanmasını sağlar. Ayrıca özel eğitim gerektiren çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyici eğitim programları hazırlama, uygulama ve ailelere yönelik rehberlik çalışmaları düzenleme de çocuk eğitimcisinin görevleri arasındadır.
 

Çalışma Alanları

Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunu, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yuva ve kreşlerde çocuk gelişimi elemanı, hastanelerde yatan çocukların eğitim ve eğlence etkinliklerini sağlayacak yardımcı hastane elemanı, çocuk hastanesi ve ana – çocuk sağlığı merkezlerinde sağlam çocuğun fiziki ve ruhsal gelişiminin incelenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk programları yapımcısı, çocuk kitapları ve benzeri materyal hazırlamada kitle haberleşme danışmanı olarak çalışabilirler. Ülkemizde okul öncesi çocuğun eğitim sorununa önem verildikçe, birçok kurum, çalışan annelere kreş ve yuva açtıkça, çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanlarına giderek artan bir gereksinme duyulacaktır.
 

Hangi Puan Türü İle Gidilir?

Çocuk Gelişim bölümüne Eşit Ağırlık Puan Türü ile gidebilirsiniz.
 

Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Çocuk gelişim bölümünün puanları için Çocuk Gelişim Taban Puanları, diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir