YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Edebiyat

Gelecekten Söz Eden Anlatım Nedir? Özellikleri ve Örnekleri

Gelecekten Söz Eden Anlatım Nedir?

Gelecekte olması düşünülen durumlardan söz eden anlatımlardır. Anlatım çoğu zaman gerçekçi değildir. Varsayım, gelecekten söz eden anlatımın vazgeçilmez bir unsurudur. Gerçeklikten yola çıkılarak tahmine dayalı bir anlatımı vardır.

Yer, zaman, kişiler ve olay, diğer kurmaca metinlerde olduğu gibi, gelecekten söz eden anlatımlarda da yapıyı oluşturan unsurlardır. Bu anlatımda da diğer kurmaca metinlerde olduğu gibi olay örgüsü bulunur.

Yazar, gelecekten haber vermek veya gelecekte olmasını beklediği ideallerini anlatmak amacıyla, genellikle gerçekçi olmayan, hayalperest bir biçimde yazar.
 

Gelecekten Söz Eden Anlatımın Özellikleri

  • Varsayım ile oluşmuştur.
  • Verilerden yola çıkılarak geleceğe ait tahmin yapıla­bilir.
  • Olandan çok, olması istenilen anlatılır.
  • Gerçekleşmesi mümkün olmayan tasarı ve düşün­celer anlatılır.
  • Genellikle gelecek zaman ifadesi kullanılır.
  • Dil, şiirsel (sanatsal) işlevde kullanılır.

 

Gelecekten Söz Eden Anlatım İle Düşsel (Fantastik) Anlatım

Kimi zaman bu iki anlatım türü karıştırılabilmektedir. Bunların arasındaki benzerlikler ve farklılıkları inceleyelim:

  • Gelecekten söz eden anlatımda da düşsel (fantastik) anlatımda da hayal ürünü kişiler, olaylar ve durumlar söz konusudur.
  • Gelecekten söz eden anlatımda gelecekte olabilecek, olması istenen durumlar; olaylar ve kişiler söz konusudur.
  • Düşsel anlatımda olağanüstü özelliklere sahip, gerçek hayatta olmayan kişiler bulunur.
  • Gelecekten söz eden metinlerde gelecek zaman anlatılırken, düşsel metinlerde zaman belirsizdir.
  • Gelecekten söz eden anlatımlarda yaşanabilecek, yaşanması istenen konular; düşsel anlatımda, plağanüstü, yaşanması mümkün olmayan konular ele alınır.

 

Gelecekten Söz Eden Anlatım Örnekleri

Örnek-1
Küresel iklimdeki gözlenen ısınmanın yanı sıra, en ge­lişmiş iklim modelleri, küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında 1990-2100 dönemi için 1.4 C0 ile 5.8 C° arasın­da bir artış olacağını öngörmektedir. Küresel sıcaklık­lardaki artışlara bağlı olarak da hidrolojik döngünün değişmesi, enerji temin güvenliği ve su kayraklarının hacminde ve kalitesinde azalma, kara ve deniz buzul­larının erimesi, kar ve buz örtüsünün alansal daralma­sı, deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı ekosistemlerinin olumsuz etkilenmesi… beklenmektedir.
Örnek-2
Düşle ki kötülük diye bir şey yok. Bunu başarmak kolay eğer bir kez denersen. Ayaklarımızın altında yemyeşil vadiler, üzerimizde yalnız gökyüzü. Düşle ki “yarın” kaygısı diye bir şey yok. Tüm insanlar sadece “bugün” için yaşıyor. Hırslar tükenmiş, açgözlülüğe gerek kalmamış. Herkesin mutlu olduğu bir dünya. Düşle ki tüm insanlar barış içinde yaşıyor. Hayalperest olduğumu söyleyebilirsin; ama umudum var. Düşle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir