YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

YKS (TYT-AYT) Geometri Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

YKS (TYT-AYT) Geometri Nasıl Çalışılır?

Bu yazımızda sayısal derslerden olan geometri dersine nasıl çalışmanız gerektiğini, geometriyi neden yapamadığınızı, geometriye karşı olan önyargıyı nasıl kırabileceğinize dair taktikler paylaşacağız. Bu sayede geometriye karşı olan güvensizliğiniz son bulacak ve verdiğimiz taktikleri uygulayarak başarıya ulaşabileceksiniz.
 

Geometri Çalışma Taktikleri

  • Geometri dersi hakkında öğrencilerde maalesef bir ön yargı var. Bu ön yargıyı aşmak için geometri dersini çalışırken kendinizi bulmaca çözüyor olarak düşünebilirsiniz.
  • Bakış açınızı değiştirdikten sonra geometrinin alfabesi olan Açılar, Üçgenler, Benzerlik gibi konularda son derece yetkin olmanız gerekiyor. Bunun için de kendinize her konu için bir formüller kağıdı oluşturun ve soruları çözerken hatırlayamadığınız formüller için bu kağıdı kullanın. Bir süre sonra zaten formüller aklınızda yer edecek ve bu kağıda artık ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz.
  • Geometri konularını çalışırken öğrendiğiniz şekilleri çizin. Bu, derse karşı olan yetkinliğinizi arttırır.
  • Öğretmenlerinizi dinlerken düzenli notlar tutun ve öğretmeninizin soruya yaklaşım tarzına çok dikkat edin. Çünkü geometri soruları hemen hemen aynı yaklaşım tarzlarıyla çözülür.
  • Dersten sonra eve gittiğinizde defterinizdeki notları temize çekin ve öğretmenin soruya nasıl yaklaştığını bir kez daha hatırlamaya çalışın.
  • Konuyu anlamadan sorulara geçmeyin, konuyu anladığınıza inandığınızda önce çözümlü sorulardan, sonra da test sorularından bir miktar çözün. Çözümlü sorulardaki soruya yaklaşım tarzına yine çok dikkat edin ve siz de test sorularında aynı yöntemleri uygulamaya çalışın. Soru çözümlerinde mutlaka kolaydan zora doğru gidin.
  • Soru çözerken problemlerde verilenleri şekil üzerine yazın. İstenen sonuca ulaşmak için verileri sorgulayın, “Ne için verilmiş?”, “Nasıl kullanabilirim?”, “Bu veri ne işe yarar?” gibi sorular sorun.
  • Soruyu düz göremiyorsanız yan veya ters çevirmeyi deneyin. Bu yöntemi uygulayın, sonuçlarına oldukça şaşıracaksınız 🙂
  • Soru çözerken sizi sonuca götürecek teoremi, kuramı, kuralı ve özdeşlikleri belirleyin.
  • Verilenleri işlem sırasına göre ilgili formül ya da teoremlere uygulayın.
  • Konular, sırası takip edilerek ilerlenmelidir, konu atlanarak çalışılmamalıdır. Bir konuyu atlamanız halinde ilerleyen konularda eksiklik yaşarsınız.
  • Konularla ilgili geçmiş yıllarda sorulmuş olan çözümlü soruları da mutlaka incelenmelidir.
  • Belirli aralıklarla konu tekrarları yapılarak konuların unutulması önlenmelidir.

İşte hepsi bu kadar.
 

İşin Püf Noktası

Meselenin püf noktası, konuların mantığını kavramak. Sizlere sık sık benzer tavsiyelerde bulunacağım: Zor ders yoktur, zor olarak zihne kodlanmış ders vardır. Aynısı konular ve sorular için de geçerli. Kurtulun zihninizdeki hayali duvarlardan. Aslında bütün dersler bir bütündür. Bizlere hayali sınırlar dayatıyorlar. Öğrencilerime daima derim ki, bir dersi yapabilen hepsini yapabilir. Çünkü hepsi bir bütünün parçaları.

Düşünün; maddeyi genel olarak incelerseniz dersin adı fizik, atomik olarak incelerseniz kimya, maddedeki sayıları incelerseniz dersin adı matematik, maddeyi şekilsel incelerseniz geometri, incelediğiniz madde canlı olursa dersin adı biyoloji olur. Esasında her derste incelediğiniz şey maddenin ta kendisidir.

Her konunun mutlaka bir mantığı vardır. Onu yakalamaya çalışın. Yakalayamıyorsanız öğretmenlerinizi bu konuda sıkıştırın. Konunun mantığını yakalayan arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Asla kuru ezber yapmayın. Tabii ki ezbere bilmeniz gereken formüller olacak. Yukarıda da belirttiğim gibi formülleri bir kağıda yazın ve bu formüllere bakarak soru çözün. Zaten bu şekilde bir süre sonra hafızanıza kodlandığını göreceksiniz. Her konu için ortalama 10’a yakın soru tipi vardır ve her soru tipinin de bir yaklaşım tarzı vardır. Bu soru tiplerini ve yaklaşım tarzlarının mantığını kavrarsanız hangi ders olursa olsun full çıkarmanız işten bile değil. Korkmayın sınavlarda belli soru tiplerinden soru soruluyor, uzaydan soru getirilmiyor.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Geometri Konuları

AYT Geometri Konuları

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir