YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Test Çöz

Paragrafta Anlatım Teknikleri (Biçimleri) Testi | Online Test Çöz

Bu sayfamızdan TYT Türkçe Paragrafta Anlatım Teknikleri testini çözebilirsiniz. Test sonuçlarını bizimle yorum bölümünden paylaşmayı unutmayın 🙂

Daha fazla paragrafta anlam ve diğer konular hakkında test çözmek isterseniz aşağıdaki butonlara tıklayabilirsiniz.

Paragrafta Anlatım Teknikleri Konu Anlatımı

 

Paragrafta Anlatım Teknikleri (Biçimleri) Testi

Tebrikler - Paragrafta Anlatım Teknikleri (Biçimleri) Testi testini başarıyla tamamladın.%%TOTAL%% sorudan %%SCORE%% doğru, %%WRONG_ANSWERS%% yanlış yaptın. Bence %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Açık mavi gökyüzüne doğru mor dağlar yükse­liyor. Mor dağların eteğinde kırmızı kiremitli bir ev var, evin duvarlarına sarmaşıklar tırmanmış. Bacasından döne döne mavi dumanlar yükse­liyor. Çevresine yeşil ağaçlar yayılmış. Ağaçların arasında bir incecik yol kıvrılıyor. Yolun biraz ötesinden bir dere geçiyor. Dağların ardında güneş doğuyor. Güneşe doğru irili ufaklı bir kuş sürüsü uçuyor.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Tartışma
B
Açıklama
C
Öyküleme
D
Betimleme
E
Örneklendirme
Soru 2
Köyün yola bakan evlerinin önünde, eriyen karın altından çıkan toprak buğulana buğulana nemini kaybetmeye, kurumaya yüz tutmaktaydı. Toprak kirden, pastan arınmış; sünger gibi yu­muşamıştı. Etrafta duman kokusu vardı. Toprak çözülüp suyu emmeye, emdikçe kabarıp şiş­meye, gövdesini yumuşatmaya hazırlanıyordu. Köyün çamurlu sokaklarında düşe kalka ilerlem­eye çalışıyordu çocuklar. Ufukta baharın haber­cisi leylekler görülüyordu.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin han­gisinde verilenlerden yararlanılmıştır?
A
Açıklama-öyküleme
B
Tartışma-benzetme
C
Tartışma-örneklendirme
D
Açıklama-betimleme
E
Öyküleme -betimleme
Soru 3
Bazı şairler, düzyazının anlatım gücünün bir yerde tükendiğine; ama şiirin anlatım gücünün hiç tükenmediğine inandıklarından, "Şiir, düzya­zının bittiği yerde başlar." deyip çıkarlar işin için­den. Düzyazının bir yerde gücünün tükendiğini nereden çıkarırlar, bilinmez. Bana kalırsa deği­şik anlatım türleri vardır, şiir de sadece bunlar­dan biridir. Şiirin dile getirdiğini bir roman, bir öykü hatta bir resim bile dile getirebilir.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Benzetme
B
Öyküleme
C
Açıklama
D
Betimleme
E
Tartışma
Soru 4
Konferans, önceden belirlenmiş herhangi bir konuda belirli bir topluluğa yapılan konuşmadır. Konferansın konusu konuşmacıya bırakıldığı gibi konferans verdiren kişi veya topluluk ta­rafından da belirlenebilir. Eğer konu konuş­macıya bırakılmış ise o zaman konferansçı ken­disinin iyi bildiği ve hitap edeceği topluluğu bi­rinci derecede ilgilendiren bir konu seçmelidir. Örneğin toplumun ilgilendiği, aktüel olan çeşitli yurt ve dünya olayları konferans konusu olabilir.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Tartışma
B
Açıklama
C
Öyküleme
D
Karşılaştırma
E
Betimleme
Soru 5
Seben'e bağlı köylerin hemen hepsinin kendi adlarını taşıyan birer küçük yaylası var: Dereci­ören, Kızık, Karacasu, Keskinli, Bozyer... Seben yayla evlerinin hepsi hiç çivi kullanılmadan, çam ağaçlarından, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde inşa edilmiş. Evlerin yüksek merdiven­leri de ağaçtan oyularak yapılmış. Buradaki yay­laların en görkemli zamanı şenlik günleri. Bu günlerde Türkiye'nin dört bir yanından gelen­lerin sesleriyle çınlayan yaylalarda bir yandan da kayalarda pişirilen yemekler konuklara ikram ediliyor.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisinde verilenlerden yararlanılmıştır?
A
Tanımlama-karşılaştırma
B
Benzetme -öyküleme
C
Açıklama-tanık gösterme
D
Açıklama-betimleme
E
Betimleme -karşılaştırma
Soru 6
Edebiyatla, sanatla uğraşmak yarına inanmak demektir. Hiçbir şair, hiçbir öykücü bugün için yazmaz. Ölümsüzlüğe özenmek, geleceğe kal­maktır onların işi. Eleştirmen ise böyle bir düş ku­ramaz; o bilir kendisinin geçici olduğunu. Başka­larının eserlerini tanıtıp sevdirecek yahut değer­sizliğini gösterip yıkacak, inandığı doğruları yay­dıktan sonra kendisi de unutulup gidecek.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Tanımlama
B
Örneklendirme
C
Öyküleme
D
Karşılaştırma
E
Betimleme
Soru 7
Kenar mahalleler... Birbirine geçmiş, yaslanmış tahta evler... Kiminin kaplamaları biraz daha kararmış, kiminin balkonu biraz daha eğrilmiş, kimi biraz daha öne eğilmiş, kimi biraz daha çömelmiştir. Hepsi hastadır; onları seviyorum; çünkü onlarda kendimi buluyorum.

Bu parçanın anlatım biçimi, aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?
A
Tartışma
B
Betimleme
C
Açıklama
D
Örnekleme
E
Öyküleme
Soru 8
Sofraya hep birlikte otururduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer sofrasına, ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra örtüsünü dizlerimizin üzerine çekerdik. Babam bağdaş kurarak baş köşede otururdu. Beni sağına, kız kardeşimi de soluna alırdı. Karşısında annem otururdu. Babam, yemeğe başlamadan içimizden biri yanılıp da yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan kaşığının tersini, uzanan elin sırtına indirirdi.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinde verilenlerden yararlanılmıştır?
A
Açıklama - öyküleme
B
Betimleme - açıklama
C
Betimleme - öyküleme
D
Açıklama - örnek verme
E
Öyküleme - örnek verme
Soru 9
Türkiye’de bulunan yüzlerce kelebek türünden biri osmanlıateşi. Bilim adamları bu türün, günümüzde yalnızca Muğla ve Antalya’da ender olarak görüldüğünü belirtiyor. Avrupa’da dağılımı Güney Balkanlar ve Türkiye ile sınırlı olan bu kelebek türünün kanat rengi, güneş ışığının vurduğu açıya göre parlak portakal turuncusu, ve koyu ateş kırmızısı arasında değişiyor. Bundan kırk elli yıl öncesine kadar. Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında, özellikle küçük bataklıklarda ve sulak alanlarda yaşamını sürdürüyordu. Ancak yaşam alanını kaybetmeden osmanlıateşi artık dar bir çevrede yaşıyor.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Tanımlama
B
Betimleme
C
Öyküleme
D
Açıklama
E
Karşılaştırma
Soru 10
Ahmet Haşim'i sevmeyenler, beğenmeyenler bulunabilir. Zaten sevme ve beğenmenin ömrü bizde çok kısa değil mi? Dün beğenip göklere çıkardığımızı bugün sevmeyiz, yarın da hiç beğenmeyiz. Bu olgunluğumuza mı delalet eder? Onu da bilmem. Şurası muhakkak ki peşin hükümcü olmamız bizi, daima yanılmalara sevk ediyor.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A
Karşılaştırma
B
Açıklama
C
Betimleme
D
Tartışma
E
Öyküleme
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
10 tamamladınız.
 

Paragraf Testleri

TYT Türkçe Testleri

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Sorular aşırı kolay buraya aldanıp kendinizi test etmeyin sınavda karşınıza bundan daha çok zor sorular çıkacak

    çok düşünmeden 10/10 yaptım

  2. sorular basit geldi 2 yanlış var ama onun da sebebi hızlı çözmeye çalıştığımdan 10 soru 4dk.. eğer 20 yada 30 soruluk bir test olsaydı eminim çok daha etkili ve bizim için kalıcı sonuçları olurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir