YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Meslek Rehberi

Sanat Tarihi Bölümü Hakkında Bilgi | Sanat Tarihi Bölümü Nedir

Sanat Tarihi Bölümü Nedir?

Bu yazımızda Sanat Tarihi bölümü hakkında bilgi vereceğiz.

Programın Amacı

Sanat tarihi programının amacı, Türkiye’de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında incelemek ve bu alanda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Dersler

Sanat tarihi programında İslam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık, Türk süsleme sanatları, minyatür sanatı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler

Sanat tarihi programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, güzel sanatlara ve sosyal bilimlere ilgili, uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme ve analitik düşünme gücü yüksek bireyler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Sanat tarihi programını bitirenler “Sanat Tarihçisi” unvanı ile görev yaparlar. Sanat tarihçisi resim, minyatür, mimarlık eserleri gibi sanat eserlerini değerlendirir, korur ve tanıtır, halkta sanat sevgisinin gelişmesi ve tarihi eser kaçakçılığına karşı halkın uyanık olması için konferanslar verir, yayınlar yapar. Sanat tarihçilerinin iş çevreleri genellikle müzelerdir. Ancak sanat tarihçileri geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katıldıklarından, zaman zaman arazide çalışmak zorunda kalabilirler. Müzelerde çalışan sanat tarihçileri, müzeye gelen eserleri, geliş yollarına göre sınıflandırır, kayıtlarını tutar, depolanmasını ve halka uygun yer ve zamanlarda sunulmasını sağlarlar.

Çalışma Alanları

Sanat tarihçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar (müzeler) turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans eğitimi görmüş olanlar orta dereceli okullarda sanat tarihi, restorasyon ve konservasyon, turizm gibi derslere öğretmen olarak atanabilirler.

Hangi Puan Türü İle Gidilir?

Sanat Tarihi bölümüne Sözel Puan Türü ile gidebilirsiniz.

Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Sanat Tarihi ve diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir