YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

Sözel Derslere Nasıl Çalışılır?

Sözel Derslere Nasıl Çalışılır?

Bu yazımızda sizlere Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı? Sözelciler Nasıl Çalışmalı, Sözel derslere çalışırken nasıl daha çok verim alırız? gibi konularda bilgiler vereceğiz. Vereceğimiz bu bilgiler, sözel alanda uzmanlaşmış hocalar tarafından denenmiş, bizzat öğrenciler üzerinde de uygulanmış ve verimli sonuçlar alınmıştır.

Sözel Derslere Nasıl Çalışılmalı? Diye bir soruyu sözelci arkadaşlarımız kendisine sürekli sormuş olabilir. Hatta sayısalcılar dahi “Sözel dersleri nasıl aradan çıkarabilirim?”, “Çok çabuk unutuyorum.”, “Ezberim hiç kuvvetli değil.”, “Okuduğumu anlamıyorum.” gibi cümleleri kurmuştur sanırım. Size sözel derslere çalışmanın ve akılda bırakmanın en kolay taktiklerini vereceğiz.

Mesela sayısal derslere çalışırken genelde hep kendimize bir şeylerin mantığını kavratmaya çalışırız. Sözel derslerde ise o konuyu aklımıza kazıtmalıyız. Bunu da en sağlam şekilde yapabilmek için hem görsel olarak hem işitsel olarak hem de okuyarak ve yazarak çalışmamız gerekmektedir.

Bunun dışında paragraflarda okuduğunuzu anlama yönünden sıkıntı çekiyor olabilirsiniz. Bunu için paragrafın o konusu ile alakalı oturup bir çok soru çözmeniz gerekiyor. Bunu eğer zamana yayarsanız zamanla paragraf sorularında hızlanma görürsünüz ama oturup bir gününüzü ayırıp bir kereden 300 – 400 paragraf çözerseniz paragraf netlerinde bir kereden hızlı bir artış olmaz. Ayrıca paragrafı nasıl okumanız gerektiği konusunda Paragraf Soruları Nasıl çözülür? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz


Görsel Olarak Çalışmak

Görsel olarak çalışmak demek; bir konuyla alakalı dizi, film ve kısa videolar izlemek demektir. Eğer çalışacağımız sözel derse çok meraklı isek, o dersle alakalı dizi veya film izlemenizi tavsiye ederiz. Ama yok ben sınavlarda yapayım gerisi pek de umurumda değil derseniz o zaman da Youtube’den o dersle alakalı kısa ve eğlenceli olan videoları izlemenizi tavsiye ederiz. Bu çalışma taktiğini örneklendirecek olursak buna tarih dersini örnek verebiliriz. Tarih dersine baktığımızda çoğu zaman sıkıcı bir ders gibi görünebilir. Fakat Youtube’de bu dersle alakalı harita üzerinden anlatan, eğlenceli, kısa videoları izlersek, bunun tarihteki yorum yeteneğimizi ve hikayeleştirme yetimizi güçlendireceğini görürüz.


Dinleyerek Çalışmak

İşitsel olarak çalışmak demek ise dinleyerek çalışmaktır. Bunun için de edebiyat, tarih ve coğrafya vb. dersleri örnek verebiliriz. Bu dersleri bir hocadan dinlemek o konunun akılda kalıcılığını arttıracaktır. Bunu yapmak için illaki dershaneye gitmemize gerek yoktur. Eğer hala lisedeyseniz okuldaki hocalarımızı dinlememiz yeterlidir, onları anlamıyorsanız ya da mezuna kaldıysanız Youtube’deki ders anlatan hocaları dinlemenizi tavsiye ederiz.

Bir başka duyarak çalışma yöntemi de sözel derslerin bazıları ile alakalı yapılmış olan T-rapları dinlemenizdir. Şaka değil, gerçek 😉 Bu yöntem de o dersle alakalı akılda kalıcılık oranını artıracaktır.


Okuyarak ve Yazarak Çalışmak

Çalışacağımız sözel dersi önce bir kere okumalı ve önemli olan yerleri özet şeklinde yazmalısınız. Bu da sözel dersleri çalışmanın en önemli kısmıdır. Aklınızda en çok iz bırakacak olan bu ikisidir. Tabi bunu yaparken kullandığımız kaynaklar da çoğu zaman önemlidir. Eğer daha kaynak almadım. Hangi kaynaklardan çalışmalıyım diye düşünüyorsanız. Alanında uzman hocalar tarafından tavsiye edilmiş bir kaç tane kaynağı sizler için sıraladık. YKS (TYT-AYT) Kaynak önerileri sayfasından bunları inceleyebilirsiniz.


 
 

Şimdi ise tüm bu yapacaklarımızı maddeler halinde inceleyelim…

  1. Önce çalışacağımız ders hangisi ise o dersin konu başlıklarını bir beyaz kağıda yazmalıyız. Bu başlıkları bilmeniz sizin için çok önemlidir! Daha sonra her bitirdiğimiz konunun yanına bir tik işareti (✓) koymalıyız. Bu şekilde ne yaptığımızı ve nereye doğru ilerlediğimizi daha iyi biliriz.

  2. Bir diğer aşama ise çalışacağımız dersi bir kere okumak ve bu ders ile alakalı özet şeklinde bir not çıkarmaktır. Bu notları çıkarırken genelde maddeler halinde yazmamız bize daha çok kolaylık sağlayacaktır. Aynı zamanda bu notları çıkarırken çok aşırıya kaçmadan renkli kalem kullanmanız yine notlarda aradığınız şeyleri bulmanıza daha çok yardımcı olacaktır.

  3. Sıra dinleme aşamasında. Bu aşamada ise o dersle alakalı destek videoları inceleyebilir. Hocaları dinleyerek çalıştığınız derse katkıda bulunabilirsiniz veya ders ile alakalı şarkı, türkü veya T-rapları dinleyerek yine aynı katkıyı sağlayabilirsiniz. Dinleyerek çalışma usulu o kununun önemli yerlerini ezberlemenize yardımcı olacaktır.

  4. Bir de görsel olarak çalışma aşaması var. Yani izleme. Bu aşama dinleme aşamasına benzemektedir. Çalıştığınız ders ile alakalı dizi, film veya çizgi film benzeri şeyleri izlemelisiniz. Bunlar çalışmayı eğlenceli hale getirdiği gibi akılda kalıcılık oranını yine artıracaktır.

  5. Bunların yanı sıra en önemli maddelerimizden bir tanesi de soru çözümüdür. Eğer o gün bir dersin konusunu bitirdiysek. Elimizde o konuyla alakalı bütün soruları çözmemiz, bizim o konuya olan hakimiyetimizi en üst seviyelere çıkaracaktır. Unutmamalıyız ki bir konunun sorularını çözebiliyorsak eğer o konuyu anlamış sayılırız.

 
Bu önerilerin yanı sıra sizler için sözel dersleri ayrı ayrı ele alarak nasıl çalışmanız gerektiği konusunda bilgi verdik. Onlara da hemen şu linklerden ulaşabilirsiniz;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir