YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
AYT

2024 AYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)

AYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı 2024

Bu yazımızda 2024 AYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM) yer almaktadır.

2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan AYT Matematik testinin konuları belli oldu! AYT sınavında bulunan matematik testinde 40 bulunmaktadır. Bu soruların yaklaşık olarak 30 tanesi matematik, 10 tanesi geometri sorusu şeklindedir.

Geçmiş yıllardaki AYT sınavlarında sorulan matematik soruları incelendiğinde, önceki yıllardan farklı olarak problem sorularının arttığı gözlemlenmektedir. AYT sınavında sorulan matematik soruları 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda işlenen matematik konularından sorulmaktadır.

NOT : AYT matematik testi içerisinde ilk oturum olan TYT matematik konularından da her yıl 5-7 civarında soru gelebilmektedir. Tabloda yer alan ilk 21 konu TYT matematik testinin konularıdır. Bu konuları ayrıca incelemek isterseniz TYT Matematik Konuları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
 

AYT Matematik Konu Dağılımı

  • Temel Kavramlar
  • Sayı Basamakları
  • OBEB-OKEK
  • Rasyonel Sayılar
  • Ondalıklı Sayılar
  • Basit Eşitsizlikler
  • Mutlak Değer
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • Denklem Çözme
  • Oran-Orantı
  • Problemler
  • Fonksiyonlar
  • Kümeler
  • Permütasyon
  • Kombinasyon
  • Binom
  • Olasılık
  • İstatistik
  • 2. Dereceden Denklemler
  • Karmaşık Sayılar
  • Parabol
  • Polinomlar
  • Mantık
  • Trigonometri
  • Modüler Aritmetik
  • Eşitsizlikler
  • Logaritma
  • Diziler
  • Seriler
  • Limit ve Süreklilik
  • Türev
  • İntegral

 

AYT Matematik Kaynak Önerileri

AYT Matematik Nasıl Çalışılır?

 
Bu konu dağılımlarının yanı sıra Soru dağılımlarına geçecek olursak, ÖSYM her yıl soru dağılımı ortalama olarak aynı sayıda soru sormaktadır. Sizler için 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılları arasında ÖSYM tarafından yapılan Matematik Soru Dağılımlarını hazırladık. Bu tablodan da hangi konudan kaç soru çıkacak ortalama tahminlerinizi yapabilirsiniz.
 

AYT Matematik Soru Dağılımı

Konu Adı20182019202020212022
Temel Kavramlar42232
Sayı Basamakları3
Bölme-Bölünebilme1
OBEB-OKEK11
Rasyonel Sayılar
Basit Eşitsizlikler111
Mutlak Değer11
Üslü Sayılar11
Köklü Sayılar1
Çarpanlara Ayırma1
2. Dereceden Denklemler112
Modüler Aritmetik – Mantık2111
Fonksiyonlar32222
Kümeler1211
Polinomlar22211
Parabol111
Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık-Binom22323
Trigonometri33454
Karmaşık Sayılar12
Logaritma23312
Diziler11211
Seriler
Limit1222
Süreklilik
Türev1434
İntegral3444
Toplam2932303131

 

AYT Matematik Konu Takip Çizelgesi (PDF)

AYT Matematik dersine çalışırken hangi konuları çalıştığınızı ve hangilerinin kaldığını takip etmeniz önemlidir. Bu nedenle sizler için konu takip çizelgesi hazırladık. Aşağıdaki butona tıklayarak AYT Matematik Konu Takip Çizgesini PDF formatında indirebilir, çalışmalarına yön verebilirsiniz.
 

AYT Matematik Konu Takip Çizelgesi İndir (PDF)

 

Diğer Derslerin AYT Konuları için tıklayınız.

TYT Konuları için tıklayınız.

İlgili Makaleler

67 Yorum

    1. Geometri sorularının çıkacağına bir açıklama yapılmadı. Ama şöyle bir durum söz konusu: Zaten TYT Matematik testinde geometri konuları olduğu için TYT için çalıştığınızda Alan sınavında da Geometri çıkarsa zaten konuları bildiğiniz için rahatlıkla yapacaksınız

    1. Şöyle bir durum var: zaten TYT konularına çalışırken Temel Matematik konularını halletmiş olacaksın. Sadece mat-2 konuları kalacak. Sitemize yakın zamanda yükleyeceğimiz çalışma programları ile beraber hepsini birlikte yürütebilirsin.

    1. Hayır Mehmet, TYT yani 1. oturumda 150 ve üzeri puan alanlar ön lisans için tercih yapabilirler.

  1. bilgisayarla ilgili bölümler için bilgisayar öğretmenliği vb hangi bölüm sınavına girmem lazım?

  2. Özel yetenek sımavlarına hazırlananlar hangi oturuma katılacak? Ben resim iş öğretmenliğine hazırlanıyorum.

    1. Temel Matematik yani ilk oturumda yapılacak olan testte sorulacaktır. Arama bölümüne TYT Matematik yazarsan ulaşabilirsin.

  3. Birde hocam ben 15 sene önce girdim ama tekrar giricem sınava çok çalışıyorum lakin meslek lisesi mezunuyum eskiden sadece kendi mesleki alanlarda tercih yapabilirdik bu değişti mi değişmedi mi nasıl bir yol izleyeceğim hiç bilmiyorum yaklaşık 2 aydır çalışıyorum temelim var. Ama prosedürü bilmiyorum iyi bir bölüm istiyorum sayisalciyim mümkün mü?

    1. Aslı bu konuda ki sınırlama kaldırıldı. İstediğin alandan tercih yapabilirsin. Yeni sistem hakkında kafana takılan problemler için Bilgenç instagram veya facebook sayfalarından bizimle iletişime geçebilirsin 🙂

  4. ama sanırım yine sayısal bölüm den istediğim bölüm değil mi? yani sözel tercih yapamam yada hukuk falan seçemem mesela?

    1. Hayır fark etmiyor. Sınavda karşına bütün alanların (Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık) testleri geliyor. Toplamda 160 soru ve 180 dakika süre veriliyor. Hangi testi çözersen o alandan tercih yapabiliyorsun. Eskiden sınırlama vardı ama artık hiç bir kural yok bu konuda.

  5. Haşim bey 1991 sosyal bilimler ve edebiyat mezunuyum.
    Ayrıca üniversite bitirdim.
    Bilginize ihtiyacım var.
    1. Üniversite mezunu olduğum için herhangi bir puan kesilecek mi
    2. Hukuk tercih edeceğim,sadece sözelden soru çözmek yeterli olacakmı, ikinci oturumda matematik sorusu çözmek gerekiyormu
    Teşekkürler

    1. Merhaba Barbaros Bey. Sorularınıza sırası ile yanıt verecek olursam:
      1- Normalde herhangi bir bölümü kazanıp, ertesi yıl tekrar tercih yaparsanız puan kırılır ama sizin tercih durumunuz bir yılı aştığı için herhangi bir puan kırılma durumu olamayacaktır.
      2- Hukuk yeni sistemde Eşit Ağırlık puan türü ile alım yapacaktır. Bu da demek oluyor ki; Matematik, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya çözmeniz gerekecek. Son olarak Matematiğin ikinci oturumda etkisinin çok yüksek olduğunu unutmayın.

  6. merhaba ben 2 yıllık ön lisans mezunuyum. ama bölümümü sevmiyorum. tekrar sınava girip mimarlık okumak istiyorum. ama benim mat 2 temelim hiç yok. çalışsam yapabilirmiyim. fenden kurtarabilirmiyim. bide hangi oturumlara giricem. kaç soru yapmalıyım. mat 2 den soru yapsam fenden çok soru yapsam olurmu acaba. bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    1. Merhaba Dilara. Mimarlık normalde MF-4 Puan türü ile alım yapmaktaydı yeni sisteme göre SAYISAL puan türü ile alım yapacaktır. Eğer mimarlık okumak istiyorsan temelinin sağlam olması gerekiyor. Eğer çok mimarlığı çok istiyorsan, çok ciddi bir gayret ile çalışman gerek. Bu kadar zamanın yoksa farklı bölümlere yönelmeni tavsiye ederim.

    1. Teşekkür ederim Kadir. İç mimarlık SAYISAL puan türü ile alım yapmaktadır. Bundan dolayı 2. oturuma da girmen gerekecektir.

  7. Hocam merhaba esit agirlikdan girecegim sinava turkce edebiyatim cok iyi matematik temelim hic yoktu antremanlarla matematik 1 den 4 e kadar olan kitaplari aldim temelimi yavas yavas oluşturuyorum bu beni hem tyt hem yks ye hazirlarmi birde merak ettigim konu geometri kac soru cikacak ortalama onlara calsmasamda iyi net getirirmiyim ?

    1. Geometriden 7-8 civarında soru çıkacak. Eğer bunların dışındaki Matematik sorularından iyi bir net çıkarırsan tabii ki ortalamanın üzerine çıkarak yüksek puanlar alabilirsin.

  8. merhabalar
    ben örgün işletme mezunuyum bi firmada çalışıyorum. yıllardır aklımda mimarlık okumak var bunun için hangi alanlara ağırlık vermeliyim.

  9. şaka gibi bi eğitim bakanı şaka gibi bi eğitim sistemi eğitimde ileri gidiceğimize geriye gidiyoruz ben lise öğrencisiyim sistemi dedeme anlattım bizim girdiğimiz sınav dedi hadi nerde gelişmişlik

  10. hoca matematik hocamız bize karmasık sayılar kalktı dedi faiz problkemlerıde aynı sekılde kalkmıs trigonemetriye calısmak lazımmı? birde anlamadıgım tyt kolay gibi nasıl sorarlar bilmıorz 2. oturum yanı ayt de matematik nasıl olucak yanı 9 10 11 12 mi yoksa agırlık olarak 11 ve 12 mı?

    1. Karmaşık sayılar kalktığına dair kesin bir bilgi yok. Öte yandan TYT’de ağırlıklı olarak 9. ve 10. sınıf, AYT’de ise ağırlıklı olarak 11. ve 12. sınıftan sorulacak

  11. merhaba 1 matematik bile yapamıyorsan sınavın geçersiz mi sayılıyor bir de 20 net mat yapmak için hangi konulara ağırlık vermeliyim teşekkür ederim

    1. Merhaba Fehime. İlk oturum yani TYT’de en az 0,5 net yapmadığın taktirde sınavın geçersiz sayılır.

  12. Seneye sınava gireceğim sistem hakkında en ufak bir bilgim bile yok. Sözelden girecektim ancak sözel bölümler yetersiz geldi, tm den girmeye karar verdim. Matematiğim sıfır temel matematik çalışıyorum ama ileri matematiği nasıl yapacağım bilemiyorum. Ankara’da ufuk üniversitesin de psikoloji taban puanı 269 özele gidebilecek imkanım var. Matematikten kaç tane çözsem yeterli olur ? Sözelim iyi.

  13. Hani modüler aritmetik kalkmıştı.Kalkan konuları ayrı yayınlayabilirmisiniz ama net cevaplar olsunher sayfada başka çıkıyor.

  14. Ben meslek lisesinde bilişim teknolojileri alanında okuyorum. Ben üniversitede 2 yıl boyunca gösterilecek alan derslerinin büyük bir kısmını biliyorum ama ben bu bölümde ilerleyebilmem için hiç görmediğim biyoloji, fizik,matematik, coğrafya, geometri gibi derslerden sınava gireceğim. Bu bölüme girecek diğer kişilerden daha bilgili ve daha becerikli olmama rağmen neden alanıma görmediğim derslerden sınava giriyorum?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir