YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

AYT Edebiyat Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

AYT Edebiyat Dersine Nasıl Çalışılır?

Değerli Bilgenç takipçileri bu yazımızda sizlere Edebiyat dersine nasıl çalışılmalı? Edebiyat Dersine çalışırken nasıl daha çok verim alırız? Edebiyat dersinde çalıştıklarımızı nasıl aklımızda tutarız? gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz. Vereceğimiz bu bilgiler, sözel alanda uzmanlaşmış hocalar tarafından tavsiye edilmiş, bizzat öğrenciler üzerinde de uygulanmış ve verimli sonuçlar alınmıştır.

Sınavlara çalışırken bazen akılda kalıcılık konusunda zorlandığımız noktalar olabiliyor. Edebiyat genel anlamda çoğunluğu ezberden oluşan bir ders olduğu için bazı arkadaşlarımız çabuk unutabiliyor. Hele ki bu derse karşı sevgimiz de yoksa o zaman bizim için faciaya dönüşebilir. Bunların önüne geçmek için sizlere bir takım tavsiyelerde bulunacağız. Eğer bunları uygularsanız netlerinizdeki yükselmeyi siz de fark edeceksiniz.
 

Edebiyat Çalışma Taktikleri

 

Edebiyatı Sev

Bir çoğumuz instagram, facebook, twitter vb. gibi sosyal medya platformlarını kullanmaktayız. Bazen bir fotoğraf paylaşacağımız zaman altına güzel sözler yazmak isteriz. Bu sözleri araştırırken hep “güzel sözler, havalı sözler, atarlı sözler” gibi ibareleri Google’da aratmaktayız. Peki bunlar artık sizce de klişe değil mi? Bence yazarları iyi tanırsak aradığımız konuyla alakalı sözleri daha rahat bir şekilde bulabiliriz. Mesela ayrılıkla alakalı bir söz araştırıyorsak Özdemir Asaf’a bakmadan geçmemeliyiz. Aşk ile alakalı bir söz arıyorsak bir Ahmed Arif’e bakmadan geçmemeliyiz. Tabi ben bir-iki örnekle açıklasam da bunun çokça örneği vardır. Bu gibi yazarların sözlerini arada bir okursak o yazarın bulunduğu dönemle alakalı veya ideolojik anlamda benimsediği akımla alakalı fikir sahibi olabiliriz. Diğer yandan genel kültür anlamında da edebiyat hayatımızın her alanında karşılaşacağımız bir derstir. Bunların bilincinde olarak, sadece sınav için değil de kendimizi geliştirmek için edebiyat çalışırsak, bu çalışmalar test sorularını çözerken de çokça işimize yarayacaktır.

AYT Edebiyat Test Çöz

 

Genelden Özele Çalış

Edebiyat dersine çalışırken ilk başta konuların başlıklarını iyice bilmemiz gerekir. Daha sonra dönemlerin özellikleri sonra dönemlerin yazarları, yazarların eserleri, eserlerin içerikleri… diye devam etmelidir. Bu yöntem, sorularla alakalı yorum yapabilme yeteneğimizi de geliştirir. Mesela eseri verip “yazarı kimdir?” diye bir soru ile karşılaşırsak, şıklardan gidip yorum yaparak bulma şansımız artar. Diğer yandan edebiyat gibi geniş bir dersi genelden özele çalışmak konulara hakim olma açısından da önemlidir. Konulara sırayla çalışırsak sıkılabilir, gözümüzde büyütebiliriz. Diğer yandan genelden özele doğru gidersek en azından ne kadar kaldığının bilgisine sahip oluruz. Bu durumu tanımlayan güzel bir atasözü; sayılı gün tez geçer 🙂

AYT Edebiyat Kaynak Önerileri

 

Dönemlerin Ortak Özelliklerini Belirle

Her dönemin kendine has özellikleri vardır. Divan edebiyatının ayrı Tanzimat edebiyatının ayrı diğer dönemlerin ayrı özellikleri olduğu gibi, bazı ortak özellikleri de bulunmaktadır. Bu ortak özellikleri bilirsek zihnimizde dönemleri kategorize etmiş oluruz. Bu yöntem ise, zihnimizde var olan bilgiye ulaşmamızda bize kolaylık sağlayacaktır. Bunun için dönemleri karşılaştırdığımız notlar alabilir, dönemler arasında kıyas yaparak akılda kalıcılığı arttırabiliriz.
 

Şifrele

Bu yöntem, ezberi güçlü olan insanların genelde “evet ben de bu yöntemi kullanıyorum” dediği bir yoldur. Genelden özele indikçe ezber yapmak daha da zorlaşabilir. Bunun önüne geçmek için şifreleme yöntemi işimizi fazlasıyla görecektir. Mesela Ziya Gökalp’in şiirlerini ezberliyorsunuz diyelim. “Yeni Hayat, Altın Işık ve Kızıl Elma” olarak değil de baş harflerini kodlayarak, akılda kalıcı bir kelime oluşturup “YAK” olarak ezberlerseniz. Bu işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bu yöntemle belirli bir süre sonra soru kökünü okur okumaz cevabı bildiğimizi hissedeceğiz.
 

Dinleyerek de Çalış

Bazen okuyarak aklımızda kalmayanlar dinleyerek aklımızda kalabilir. Örneğin Kur’an-ı Kerim’den bir sure ezberlerken hocalarımız genelde dinleyerek çalışın der. Bunun bir sebebi okuyuştaki yanlışları düzeltmek içindir. Bir sebebi de akılda kalıcılığı artırmak içindir ki, bizim edebiyat çalışırken işimize yarayan tarafı da burasıdır. Bu dersi anlatan hocaları Youtube’dan dinleyebilirsiniz veya bu ders ile alakalı yapılmış Türkçe raplar vardır. Onları dinleyerek de ezber açısından kendinize fayda sağlayabilirsiniz. Bu yöntem de başarı düzeyinizi oldukça artıracaktır.
 

Renk Kat

Edebiyat dersinde not çıkarmak oldukça uzun yazılar yazmayı gerektirebilir. Peki bu uzun yazılara tekrar dönüp baktığımızda aradığımız bilgiye kolayca ulaşabiliyor muyuz? Eğer ulaşamıyorsak notlarımıza biraz renk katmalıyız. Tabi bunu yaparken renkleri fazla abartarak işi daha karmaşık bir hale getirmemeliyiz. Notlarımız sade ve düzenli görünmelidir. Bunun için mesela, her edebiyat dönemi için kendinize bir renk belirleyip not çıkarırken bu renkleri kullanabilirsiniz. Bu sayede uzun yazıların gözümüze sıkıcı ve bunaltıcı gelmesini önleyebilir, çalışmaları daha verimli ve eğlenceli hale getirebiliriz.
 

AYT Edebiyat Konuları

 

Çıkmış Soruları Sürekli Çöz

Bütün derslere çalışırken olduğu gibi AYT’deki Edebiyat testi için çalışırken de mutlaka önceki yıllarda sorulmuş olan sorular incelenmeli, hatta tek tek bütün şıklar analiz edilmelidir. Bu sayede ÖSYM’nin soru sorma mantığını kavrayabilir, çalışmalarınızı bu yönde ilerletebilirsiniz. Unutmayın; çıkmış sorular çıkacak olan soruların habercisidir.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

AYT Edebiyat Çıkmış Sorular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir