YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

YKS (TYT-AYT) Fizik Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

YKS (TYT-AYT) Fizik Dersine Nasıl Çalışılır?

Bu yazımızda fen bilimleri derslerinden olan fizik dersine nasıl çalışılması gerektiğini, öğrencilerin korktukları bu dersi nasıl kolay hale getirebileceklerini, fizik dersine karşı olan ön yargının nasıl kırılabileceğine dair taktikler paylaşacağız.

Ortaokulda okutulan fen bilimleri dersinden itibaren öğrencilerde fiziğe karşı bir ön yargı başlar. Hatta bir çok öğrenci sırf fizik dersi zor ön kabulünden hareketle sayısal yerine Eşit Ağırlık bölümünü tercih ediyor. Bu ön yargı temelde öğrenci kaynaklı olsa da fizik dersinin zor bir ders olmasının da katkısı yok değildir. Gerek müfredat yapısının zorluğu, gerekse matematik gibi diğer derslerle iç içe olması fizik dersini zor yapan ana etkenlerdir.

Okulda, öğretmenler tarafından verilen fizik dersi ile bir noktaya kadar ulaşabilen öğrenci bu başarısını ilerletmek istediğinde kendisinin bir şeyler yapması gerektiğinin farkına varır ve konuda araştırma yapmaya başlar.

Eşit Ağırlık, Sözel veya Dil bölümlerinden sınava hazırlanan öğrenciler de ÖSYM sınavlarının bir sıralama sınavı olduğunu düşünerek rakiplerine fark atmak için onların yapmadığını yapmalılar. Bu konuda Fizik Dersinde Başarılı Olmak sizlere avantaj sağlayacaktır.
 

Fizik Çalışma Taktikleri

 

1- Fiziği Gözünüzde Basitleştirin

Yazının girişinde de belirttiğim gibi, bir konuda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle onu yapabileceğinize inanmalı, onu yapmayı istemelisiniz. Bunu fizik dersi için belirtecek olursak: almak istediğiniz not, gitmek istediğiniz bölüm için fizik yapmanız gerekiyorsa onu yapmayı gerçekten istemeli ve onu gözünüzde küçültmelisiniz. Bu işi başaranlar yani fizik dersini yapanlar sizden çok daha fazla zeki değiller. Aradaki temel fark inanç ve çalışma temposudur. Bir konuyu veya dersi öğrenmenin ön koşulu zihni o bilgiyi almaya uygun hale getirmek ve o konuyu öğrenmeye arzulu olmaktır.
 

2- Matematik Becerinizi Geliştirin

Fizik dersini anlamanın, yapabilmenin ilk koşulu matematik bilgisine ve becerilerine sahip olmaktır. Matematiği “fiziğin dili” olarak nitelendirebiliriz. Ülkemizde fizik dersi ortalamasının düşük olmasının en önemli nedeni de budur. Zaten matematiğe karşı isteksiz ve ön yargılı olan öğrencilerden fizik dersini yapmalarını beklemek bir mucize olur. Matematiğin tamamını bitirmeden fiziğe başlamayın demiyorum ama en azından temel işlem becerilerine sahip olmanız gerekir.
Fizik soruları çözerken öncelikle sorunun ne istediğini anlamalıyız. Daha sonra o soruyu çözmek için mantığımızı kullanarak gerekli denklemi bulup en sonunda işlem yaparak sonucu bulmalıyız.
 

3- Temel Formülleri Ezberleyin

Her konunun bir veya birkaç formülü vardır. Çalıştığınız konuyla ilgili formülleri bir A4 kağıdına yazın. Konu çalışması bittikten sonra, kolaydan zora doğru çözümlü soruları çözmeye çalışın. İlk iş olarak A4 kağıdındaki formülleri soru üzerine yazın. Sonra bu formüller için soruda verilen bilgileri formülde yerine yerleştirin. Bu işlemleri hemen dört dörtlük uygulayamayabilirsiniz. Bu çok normal; çünkü konuyu yeni öğreniyorsunuz. Çözümde ilerleyebildiğiniz kadar ilerleyin. Tıkandığınız yerde sorunun çözümünü inceleyin. Sonra çözümü kapatıp, sıfırdan tekrar soruyu kendiniz çözmeye çalışın. Tıkandığınız yerde tekrar çözümü inceleyin. Çözümdeki basamakları “Hangi işlemi niçin uygulamış?” şeklinde sorgulayarak inceleyin. Bu işlemleri çözüme hiç bakmadan bütün basamakları kendi başınıza uygulayabilir hale gelene kadar tekrar edin. Artık bir sonraki soru tipine geçip, aynı işlemleri o soru tipi için de uygulamaya hazırsınız.

Fizik dersinde birçok formül vardır. Bu formüllerin bazıları çok basit, bazıları ise son derece karmaşıktır. En basit formüllerin ezberlenmesi ve bunların nasıl kullanılacağını bilmek, hem basit hem de karmaşık problemleri çözerken önemlidir. Zor ve kafa karıştırıcı problemler bile birkaç basit formül kullanarak veya bu basit formülleri yeni durumlara uyacak şekilde değiştirerek çözülür. Bu temel formüller fiziği öğrenmenin en kolay kısmıdır ve eğer onları iyi öğrenirseniz, karşılaştığınız her karmaşık sorunun en azından bir kısmını bilme ihtimaliniz vardır. Mesela: hız, kuvvet, güç formülü…

Formülleri ezberlemek için onları küçük kağıtlara yazıp çalışma masanıza ve odanızın duvarına asabilirsiniz. Bu sayede onları her gördüğünüzde bilgileriniz pekişmiş olacak ve unutma ihtimalini ortadan kaldırmış olacaksınız. Bunun yanı sıra kendinize bir formül defteri oluşturarak belirli aralıklarla bu defteri gözden geçirip akılda kalıcılığını arttırabilirsiniz.
Temel formülleri ezberlerken aralarında bağlantı kurmaya ve mantığını kavramaya önem verin. Bir nevi formülleri aklınızda somutlaştırın. Bu sayede onları daha kolay hatırlayabilir, sorulara uyarlarken zorluk çekmezsiniz.
 

4- Not Alın ve Soru Sorun!

Fizik görerek, duyarak, okuyarak, yazarak ve konuşarak öğrenilebilir. Fizik dersinde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız dersleri dikkatle dinlemeli, not almalı ve bol bol soru çözmelisiniz.

Not alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur; bir ders boyunca aldığınız notları daha sonra tekrar ettiğinizde anlayacak şekilde yazın. Yani anlamını bilmediğiniz bir kelimeyi yazarken, onu size hatırlatacak şekilde not alın. Kesik kesik cümleler yerine tam cümleler kullanın veya bir paragrafı size hatırlatacak en uygun şekilde kısaltarak yazın.

Bütün gayretlerinize rağmen basamakları iyi anlayamadığınız soru tiplerini mutlaka bir bilene sorarak öğrenin. Bunu kesinlikle ertelemeyin; çünkü Fizik Dersinde konular birbiriyle genellikle bağlantılıdır. Müfredattaki konu sıralamasına dikkat edin. Bir önceki konuyu tam hazmetmeden bir sonraki konuya geçmeyin. Sorulması gereken soruları kesinlikle biriktirmeyin, sıcağı sıcağına sorun. Aksi takdirde soruyu unutursunuz ve o soruya hangi basamakları uyguladığınızı hatırlamaya çalışmak ekstra vakit kaybı yaşamanıza sebep olur; ama sıcağı sıcağına sorarsanız, vakit kaybı olmadan kolayca hatırlarsınız.

İşin en can sıkıcı kısmı: soru çözmek… Bu süreç işin en önemli noktası olup bu dersi başarıp başarmamanız burada belli olacaktır. Belli bir heves ile fizik dersini öğrenmeye başlayan öğrenciler konu anlatım videolarını izledikten sonra hemen soru çözmeye çalışmakta, soruları çözemeyince de ders çalışmayı bırakıp, artık bu dersi yapamayacağını düşünmektedirler. Asıl geçiş noktası burası olup, bu süreçte yılmadan soruları öğretmenlerine çözdürenler, soruların mantığını kavrayıp bir sonraki soruyu ona göre çözenler başarılı olurlar. Bu yüzden ilk etapta basit kitaplarla başlayıp kademeli olarak zorluğu arttırmak motivasyon ve başarı açısından en doğru olanıdır. Seviyenize uygun olan Fizik kaynakları öğrenmek için YKS (TYT-AYT) Fizik Kaynak Önerileri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
 

5- Hayal Kurmayın Fizik Çalışın!

Fiziğe biraz zaman verin. Onu dikkate alıp onunla biraz ilgilenirseniz o da size istediğinizi verecektir. Bu yüzden belli aralıklarla tekrarlar yapmalı, mümkün olduğunca sessiz ortamlarda çalışmalı, çalışma süresi içerisinde sosyal medya ve müzikten uzak durmalı, sadece ve sadece çalışmaya yani öğrenmeye odaklanmalısınız. Kısacası fiziğe önem vermelisiniz. Bilinçli olarak haftada 1-2 gün ve o günlerde 3-4 saat fiziğe hakkını vererek çalışmak, haftanın her günü müzik eşliğinde ya da önemsiz bir şekilde çalışmaktan iyidir.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Fizik Konuları

AYT Fizik Konuları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir