YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Meslek Rehberi

İç Mimarlık Bölümü Hakkında Bilgi | İç Mimarlık Bölümü Nedir

İç Mimarlık Bölümü Nedir?

Bu yazımızda İç Mimarlık bölümü hakkında bilgi vereceğiz.
 

Programın Amacı

İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır.
 

Programda Okutulan Dersler

İç mimarlık programında tasarlama, temel eğitim, teknik resim, insan – çevre ilişkileri, yapı, güzel sanatlar, uygarlık tarihi, bina bilgisi dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda, temeli daha çok tasarıma, mekânın temel işlevine uygun rasyonel ve uyumlu çözümler araştırılır. Mekâna özgü ekipmanların tasarımı yaptırılır.
 

Gereken Nitelikler

Bu alana girmek isteyen lise öğrencileri kendilerini özellikle resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler.
 

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

İç mimarlık programında mezun olanlara “İç Mimar” unvanı verilir. İç mimarlık Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliğine bağlı İç Mimarlık Odası içinde yer alır. İç mimarlar mekan tasarımında ilk araştırmalardan yapının bitimine kadar mimarlık ekibinin içinde yer alırlar ve mekânların konum, boyut ve ekipmanlarını araştırır, belirler ve tasarımlarını hazırlarlar. Ayrıca, yapıların yeniden düzenlenmesi ve işlevlere yönetilmesi konularında her türlü araştırma ve tasarımları yaparak projelerini düzenlerler. İç mimarlar, endüstri içinde mobilya tasarımcısı olarak da görev alırlar. Kültür kalıtı ve eski eser yapılarının korunması ve yeniden kazanılması konularında her türlü restorasyon ve tasarım çalışmaları da iç mimarların uğraşlarıdır.
 

Çalışma Alanları

İç mimarın çalışma alanı, tasarım aşamasında büro, uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır. İç mimarlar yürürlükteki kanun ve sözleşme hükümlerine göre kamu kesiminde özellikle Bayındırlık ve İskân Bakanlığında, belediyelerde alışabildikleri gibi, serbest olarak kendi bürolarında da çalışmalarını yürütmektedirler. Ülkemizde yetenekli iç mimarlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.
 

Hangi Puan Türü İle Gidilir?

İç Mimarlık bölümüne Sayısal Puan Türü ile gidebilirsiniz.
 

Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

İç mimarlık bölümünün puanları için İç Mimarlık Taban Puanları, diğer bölümlerin taban puanları için Üniversite Taban Puanları sayfamızı kontrol edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. hocam gecen sene ygs sınavından tyt sınavına gecişteki kalkan konuları bi yazın Allah rızası için
    bir de bu bursu artık kesmiyorlarmıs falan diyorlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir