YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür? | Paragraf Çözme Teknikleri

Paragraf Soruları Nasıl Çözülmeli

Bu yazımızda LGS, TYT, KPSS, DGS ve özellikle de ALES gibi sınavlarda çok sayıda sorulan paragraf sorularının nasıl çözülmesi gerektiğini, paragraf çözme tekniklerini, paragraf sorularını çözerken dikkat edilmesi gerekenleri ve buna benzer sorularınızı cevaplayacağız.

ÖSYM ve MEB tarafından yapılan merkezi sınavlarda çoğunlukla anlama dayalı sorular sorulmaktadır. Sınava giren adayların yaşadıkları büyük problemlerden biri de bu soruların çözümüdür. Her aday anlam gücünün zaten iyi olduğunu, okuduğunu rahatlıkla anladığını ve çalışmaya gerek kalmadan Paragraf sorularını çözebileceğini düşünür. Gelin Türkiye de Türkçe dersinin ortalamasını kontrol edelim. En son yapılan ÖSYM Üniversite sınavında Türkçe’nin Türkiye ortalaması 40 soruda 14,6 net olmuştu. Buradan da anlaşılacağı üzere paragraf sorularının tamamını doğru yapmak ve iyi netler çıkarmak istiyorsak, bu yönde bazı çalışmalar yapmalıyız. Şimdi beraber en iyi paragraf çözme tekniklerini inceleyelim:

Bir paragraf sorusu, genel hatlarıyla 3 ana bölümden oluşur:

  1. Metin
  2. Soru kökü
  3. Seçenekler;


Paragraf Soru Biçimi
Paragraf Soru Biçimi

  • Soruyu okumaya önce soru kökünü okuyarak başlayınız. Soru kökünde altı çizili, koyu ya da açık tonla belirtilmiş bir söz varsa onlara da özellikle dikkat ediniz. Soruda istenileni doğru anlamanın en önemli şartı, soru kökünü doğru anlamaktır.
  • Soru kökünden sonraki hamlemiz, metni okumaktır. Metni okurken sizi cevaba götürebilecek ifadeleri daire içine almak, altını çizmek (metinde altı çizili bölümler yoksa) gibi hamleler yaparak atacağınız adımları daha belirgin hâle getirebilirsiniz. Bu, metni tekrar okumaktan sizi kurtarır ve soruya daha hızlı cevap vermenizi sağlar.
  • Son hamleniz ise seçeneklerin tamamını okumak olmalıdır. Bütün seçenekler tek tek okunmalıdır. Emin olduklarına (+), tereddüt ettiklerine (?), metinden hiç çıkartamadıklarına ise (-) işareti koyarak seçenekler arasında net bir karar vererek hızlanabilirsin.

 

Paragraf Çözme Teknikleri

  • Öncelikle soru cümlesi anlayarak okunmalı, sonra paragrafa geçilmelidir. Böyle yapılmazsa paragrafı, neye dikkat edeceğimizi bilmeden okur, soru cümlesini okuduktan sonra paragrafı yeniden okumak zorunda kalırız.
  • Soru cümlesindeki soru kökünün altı çizilip olup olmadığına dikkat ediniz. Altı çizili soru kökleri genellikle olumsuzdur.
  • Soruyu paragrafta anlatılanlara göre çözmeliyiz. Paragrafta anlatılanlara kendi fikrimizi katmamalıyız. Paragrafta anlatılanlara katılıp katılmamamızın hiç bir önemi yoktur. Önemli olan paragrafta yazılanlardır.
  • Seçenekleri okuduktan sonra bu seçeneklerle ilgili düşüncemizi seçeneğin yayına “kesinlikle yanlış, doğru olabilir” gibi kısa ifadelerle yazabiliriz. Böylece seçenekleri tamamını tekrar okumamız gerekmez.
  • Paragraflarla ilgili bütün soruların doğru çözülebilmesi en başta “Paragrafta Yapı” konusunun iyi kavranmasına bağlıdır.
  • Bir paragrafın en önemli cümlesi giriş cümlesidir. Çünkü bir paragrafın konusu çoğunlukla giriş cümlesinde belli olur. Bundan dolayı paragrafın giriş cümlesi iyice anlaşılmalıdır. Paragraf göz gezdirilerek okunmamalı, giriş cümlesi ve paragrafı oluşturan diğer cümleler iyi anlaşılmadan geçilmemelidir.
  • Paragraftaki cümleleri doğru bir biçimde anlamak için okuduğumuz cümleyi kendi sözcüklerimizle tekrar etmeliyiz.
  • Paragraflardan anladıklarımızı aklımızda tutmak için çevremizden örnekler düşünerek anlamı somutlaştırabiliriz.
  • Paragrafı okurken parmak çıtlatmak, kalemle oynamak gibi eylemlerde bulunmamalı, dudaklarımızı ve dilimizi hareket ettirmeden sadece gözlerimizle okumalıyız.
  • Sözcük dağarcığımızı geliştirmek, uzun paragraf sorularını sıkılmadan okumak, anlam gücümüzü arttırmak için kitap okumalı, kültür sanat dergilerini takip etmeli ve bolca paragraf soruları sorusu çözmeliyiz.

Yukarıda belirttiğimiz 10 madde ile sizde paragraf sorularının tamamını doğru yapabilir, daha yüksek netler çıkarabilirsiniz.
 

Paragraf Soruları Nasıl Daha Hızlı Çözülür?

Tabii ki ilk adım, “bol bol paragraf” sorusu çözmektir.
“bol bol” dan kasıt haftanın her günü 200-300 soru çözmek değildir. Haftanının her günü düzenli olarak en az 20 paragraf sorusu çözmektir. Paragrafı olabildiğince farklı kaynaklardan çözmenizi tavsiye ederiz.

Sorulara ön yargılı yaklaşmadan çözmek, ikinci adımdır.
Unutmayınız ki, metni okumak da cevaplamak da düşünseldir. Yani vereceğiniz cevaba psikolojinizin yadsınamayacak bir etkisi vardır. Sorulara “çok kolay – çok zor” veya “Bu metindeki düşüncelere katılıyorum!” ya da “Ha ha, tam benlik bu ya!” gibi yaklaşımlar soruyu cevaplarken sizi yanlış cevaba davet edebilir.

Önce soru kökü, sonra metni ve en son seçenekleri okuyarak soruları cevapla!
Bazı soru tipleri hariç, bütün paragraf sorularında bu adımı uygulamalısın. Soru kökünü okuyup istenileni anlamadan metni defalarca okumanın bir anlamı olmadığını sen de çok iyi biliyorsun.

Sadece soru kökünde istenilene odaklan!
Sorular çözülürken ne dışarıdan bir bilgi katılmalıdır ne de metindeki bilgi yok sayılmalıdır. Altı çizili ifadeler, soru kökünün normal formatı içerisinde yer almayan ama sonradan metne dahil olan sözler, koyu ya da açık ton ile farklılaştırılan ibareler veya tırnak içine alınarak dikkat çekilmeye çalışılan sözler ile ayraç içerisinde “bunu da göz önünde bulundur” mesajını vermeye çalışan unsurlar dikkate alınmalıdır.
 

Paragraf Sorularında Çok Yanlışım Çıkıyor

Eğer çok soru çözmenize rağmen hala da yanlış sayılarda azalma olmuyorsa veya netleriniz artmıyorsa şu noktaları göz önüne alıp almadığınızı kendinize bir sorun;

Soruyu tam okuyup tam anlıyor musun?
İlk adımın soru kökünde istenileni tam anlamak ve ona dair bulguları metinde saptayıp seçeneklerle örtüşeni işaretlemek olmalıdır.

Basit düşünüyor musun?
Hemen çözdüğün bir soruda, “Kesin bunda da bir hinlik vardır.” deyip kolay olan soruyu lütfen zorlaştırma. Soruların %88’i kolay çözüm mantığına uygun olarak hazırlanır

Çok mu yorum yapıyorsun?
Unutma Soruyu hazırlayanlar sana, senin fikrini sormuyor! Sadece kendisinin belirlediği beş seçenekten onun doğru olarak belirlediğini bulmanı istiyor. Anlayacağın bu işin sana göresi, bana göresi yok. Metne kendinden bir şey ekleme. Sadece metinde olanın hangi formda değiştirilerek verildiğini bul.

Metnin içindeki bilginin doğruluğu yanlışlığı noktasında iç dünyanda olumlu ya da olumsuz bir tepki verme!
Metindeki bilgiler senin dünya görüşüne, bakış açına, algına, yaşam tarzına uymayabilir. Ama sen bunların hiçbirisi ile ilgilenmeyeceksin! Sadece sorunun istediği ile ilgilenecek ve metne bu gözle bakacaksın.

Bazı kavramlara uzak mı kalıyorsun?
İşte bunun için bol bol paragraf çözmelisiniz. Bir paragraf kitabında yüzlerce metin, yazar ve üslup var Size yabancı gelen kavramların anlamlarını mutlaka araştırınız. Bu, hem kelime hazinenizi geliştirir hem den soruları daha hızlı çözmenizi sağlar

Metnin sadece belirli bölümlerini mi okuyorsun?
Bu, bazı soru tiplerinde tatbik edilebilir ama hepsinde işe yaramaz. Bu bakımdan lütfen tamamını okuyun. Belki de okumadığınız kısım sizi doğru cevaba götürecek yerdeydi, kim bilir!

Doğru eşleştirme yapıyor musun?
Metinde yer alan bölümlerle seçenekleri eşleştirirken dikkatli olunmalıdır. Bazen tek kavram iki, üç seçeneğe bile denk gelebilir.

Dikkat kondisyonun yeterli mi?
Uzun metinler, kısa vakitler… Hızlı çözmeye çalışma çabası… Zamanın baskıcı tutumu ile algının azalması ve dikkatin düşmesi… Bunları yaşamamak için normal test çözümleri çok önemlidir Sadece 1 paragraf testi 8-10 soru çözüp bırakılmamalıdır. Bir veya birkaç sorudan sonra “Şunun bir cevabına bakayım.” denmemelidir. Bunlar kondisyonu zayıflatır!

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir