YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Türk Dili ve Edebiyatı

Sempozyum Nedir | Sempozyumun Özellikleri Nelerdir

Sempozyum Nedir?

Sanat ve bilim alanlarında uzmanlaşmış en az üç en çok altı konuşmacının bir araya gelerek toplumu ilgilendiren bir konuyu farklı bakış açılarıyla dinleyiciler önünde tartışmak, açıklamak ve bir sonuca ulaştırmak için yaptıkları toplantılara sempozyum denir. tartışmalı konuşmaların birkaçını bir araya getiren büyük bir organizasyondur.

Bir hafta ile on beş gün arasında gerçekleştirilen sempozyum içinde çoğunlukla bilimsel bildiri olmak üzere konferans, panel, forum, tartışma gibi sözlü anlatımın pek çok türü farklı oturumlarda ve salonlarda gerçekleştirilir. İşlenen konular akademik düzeydedir.
Sempozyum, diğer konuşma türlerine göre daha ilmi ve ciddi bir sohbet havası içinde geçer Konuşmacılar, konuyu kendi ilgi alanları açısından ele alırlar. Mesela, Yunus Emre konulu bir sempozyumda konuşmacılardan biri onun yaşadığı dönemdeki siyasi gelişmeleri ele alırken; bir başkası Yunus Emre’nin şiirlerindeki insan sevgisinden bahsedebilir.

Sempozyumun öteki tartışmalı konuşmalardan ayrılan yönlerinden biri de dinleyicilerin niteliği ile ilgilidir. Panel, açık oturum, forum gibi türlerde konuya ilgi duyan dinleyicilerin bulunmasına karşılık, sempozyumda özel davetli dinleyici vardır.

Sempozyumda amaç, konuyu tartışmak değil, uzmanları tarafından olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirerek konuya bir çözüm üretmektir. Üyelerin konuşma süreleri genellikle beş dakika ile yirmi dakika arasındadır. Sempozyumda konuşmacıların metinlerini dinleyicilerin dikkatlerini dağıtmadan ve onları sıkmadan sunmaları oldukça önemlidir. Sempozyum, konunun önemine ve uzunluğuna göre oturumlar halinde, ayrı salonlarda birkaç gün boyunca da sürebilir. Bu nitelikteki konuşmalar genellikle akademik konularda olur.

Toplantıya katılan bilim adamı, önceden bir kitapçık içinde oturum yerini, zamanını ve içeriğinin özetini duyurduğu bildirisini okuyarak başkanın denetiminde tartışmaya açar. Konuya ilgi duyan bütün dinleyicilerin sorularını cevaplandırır. Sempozyumun son gününde düzenleme heyeti başkanı tarafından tüm oturumların genel bir değerlendirilmesi yapılır. Toplantılarda yapılan tartışmalar ve alınan kararlar, bilimsel değer taşıdığı için, basılarak kamuoyuna duyurulur.

Günümüzde “sempozyum”, konferans yerine de kullanılmaktadır. Genellikle üniversitelerin düzenlediği, bazen birkaç gün süren bu bilimsel toplantılarda akademisyenler kendi uzmanlık alanlarında daha önce hazırladıkları, planlı çalışmalarını oturum başkanı ve dinleyici topluluğu önünde sunmaktadırlar.
 

Sempozyumun Özellikleri Nelerdir?

  • Uzman kişilerin kendi alanlarında hazırladıkları bildiriler ile katıldıkları toplantılara sempozyum denir.
  • Sempozyum bildirilerinin akademik hayatta bir yeri vardır.
  • Sempozyumlar diğer konuşma türlerine göre daha bilimsel ve ciddi bir havada gerçekleşir.
  • Sempozyumdaki konuşma metinlerine bildiri (tebliğ), bu bildiriler ile yapılan konuşmalara ise bildiri sunma (tebliğ sunma) denir.
  • Ağırlıklı olarak açıklayıcı anlatımın kullanıldığı sempozyumlarda dil göndergesel işlevde kullanılır.
  • 3 ile 6 kişi arasında değişen küçük bir konuşma grubu vardır.
  • Sempozyumun son gününde genel bir değerlendirme yapılır; görüş birliğine varılan konularda sonuç bildirisi hazırlanır ve oturum başkan tarafından kamuoyuna açıklanır.
  • Sempozyum bildirileri kitap olarak da yayımlanır.

 
» Diğer sözlü anlatım türleri hakkında bilgi almak için Sözlü Anlatım Türleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

» Sempozyum Başkanının Görevleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir