YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Rehberlik

TYT Türkçe Nasıl Çalışılır? | Çalışma Taktikleri

TYT Türkçe Dersine Nasıl Çalışılır?

Değerli Bilgenç takipçileri bu yazımızda sizlere Türkçe dersine nasıl çalışılmalı? Türkçe dersine çalışırken nasıl daha çok verim alırız? Türkçe dersinde çalıştıklarımızı nasıl aklımızda tutarız? gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz. Vereceğimiz bu bilgiler, sözel alanda uzmanlaşmış hocalar tarafından tavsiye edilmiş, bizzat öğrenciler üzerinde de uygulanmış ve verimli sonuçlar alınmıştır.

Türkçe dersi öğrendiğimiz bu dersler arasında günlük hayatta en çok işimize yarayacak derslerden birisidir. Fakat biz genelde önemsemeyiz. “Türkçe ne ki yaa?” gibi ifadeleri kullanarak Türkçeye çalışmayı genelde ihmal ederiz. Daha sonra da en çok yanlışı Türkçeden yaparız. “Ama hocam Türkçede de çalışacak konu yok ki. Hepsi paragraf zaten. Ben onları denemede çözüyom ki…” diyenlerinizi duyar gibiyim. 😉 Fakat üzülerek söylemek isterim ki o iş öyle olmuyor maalesef. Türkçeyi aslında bir çoğumuz konuşabiliyoruz fakat yazamıyoruz. Gerek yazım yanlışı olsun, gerek noktalama işaretleri olsun en basit dediğimiz konularda bile çoğu kez soru kaçırabiliyoruz. Bunun için Türkçe dersinde yapmamız gereken ilk iş bu dersi önemsemek olacaktır. Çünkü hayatımızın bir çok alanında bizi kurtaracak olan şey aslında konuştuğumuz Türkçedir. Şimdi Türkçe dersinde daha iyi sonuçlar almak için ne yapmamız gerektiğine bakalım:
 

Türkçe Çalışma Taktikleri

 

Sakın Küçümseme

Türkçe dersine çalışmaya başlarken yapacağımız ilk iş bu dersi küçümsememek olacaktır. Fakat küçültmeyeyim derken gözümüzde de çok fazla büyüterek aradaki dengeyi bozmamalıyız. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bazen çok basit dediğimiz konulardan dahi çok kolay hata yaparak sıralamalarda insanların gerisine düşebiliyoruz. Bunun için gerektiği kadar Türkçe’ye çalışmalıyız.
 

Hızlan

Özellikle paragraf sorularını çözmek bizim çok fazla zamanımızı alabilir. Bunun önüne geçebilmemiz için yapmamız gereken şey bir kaç günümüzü ayırarak paragrafın bütün konularıyla alakalı sorularını çözmek olacaktır. Tabi bunu yaparken günde ortalama 250-300 soru şeklinde 3-4 günde yaparsanız bu sizi bir hayli hızlandıracaktır. Daha sonra ise yavaşlayarak eskisi gibi devam edebilirsiniz. Fakat bu bir kaç günlük süreci uygulamanız, sizi hız konusunda gözle görülür derecede etkileyecek ve kondisyonunuzu arttırmanıza yardımcı olacaktır. Bunun dışında Paragraf Soruları Nasıl Çözülür? yazımızı inceleyerek paragrafları nasıl okumanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.
 

Az Olsun Devamlı Olsun

Hızlanma işleminizi gerçekleştirdikten sonra ise yapmanız gereken şey sorulardaki veriminizi artırmanız olacaktır. Bunun için yapmanız gereken yöntem ise az da olsa sürekli çalışmak olacaktır. Her sabah erkenden kalkıp aç karna 20 paragraf sorusu çözerseniz, bunun da etkisini zamanla denemelerde fark edeceksiniz. Aç karna derken şaka yapmıyorum. Sabahın erken saatlerinde kahvaltıdan önce bu işlemi yaptığınızda bunun etkisini daha fazla göreceksiniz. Tabi daha soru çözmedim diyerek de kahvaltınızı geciktirmeyin.
 

Çözdüğüne Odaklan

Genelde soru çözerken dikkatimizi dağıtan çokça şey olur. Bazen ufak bir ses, bazen gelen bir mesaj, bazen ise sorunun içinde geçen bir kelime. Soruyu okursunuz, her şey çok güzel gidiyor fakat soruda bir kelimeye rastlıyorsunuz ve o kelime size başka bir şeyi hatırlatıyor. Sonra o hatırladığınız şey üzerinden hayal kurmaya başlıyorsunuz ve dikkatiniz bir anda dağılıyor. Sonra sanki bir uykudan uyanmış gibi kendinize gelip soruya devam etmeye çalışıyorsunuz fakat sorunun başını çoktan unutmuşsunuzdur. Bunun önüne geçebilmek için ders çalışırken müzik dinlemeyi pek tavsiye etmiyoruz. Eğer etraf çok gürültülüyse en fazla bir fon müziği açarak kulaklıktan dinleyebilirsiniz. Fakat bunun dışında müzik dinlemenin sizde dikkat dağınıklığını artıracağını söylüyoruz. Türkçe dersinde soruya odaklanmanız çok önemlidir. Bunun içinde etraftan bağınızı koparmanız gerekir.

TYT Türkçe Test Çöz

 

Konu Dinle

Özellikle dil bilgisini anlamakta bir çoğumuz zorlanmış olabiliriz. Bunun sebebi yeterli derecede soru çözmememizden kaynaklanır. Ayrıca bu tarz konuları bazen hocalardan dinlemek kitaptan okumaktan daha etkili olabilir. O yüzden Youtube’daki hocalardan çokça faydalanabilirsiniz.
 

Kitap Oku

Ders çalıştığınız dönemlerde belki kitap okumak için pek fazla zaman ayıramayabilirsiniz. Fakat bir okuma kitabınız sürekli yanınızda olsun. Bazen otobüse bindiğinizde eğer ayakta değilseniz açıp okuyarak o fırsatı değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bol bol köşe yazısı ve makale okuyun. Gündemdeki haberleri takip edip gazetecilerin köşe yazılarını okumak da sizi, okuduğunuzu anlama bakımından geliştirecektir.

TYT Türkçe Kaynak Önerileri

 

Kısa Notlar Çıkar

Test çözerken yanınızda bulundurabileceğiniz kısa notlarınız mutlaka olsun. Bu notlarınız sade, düzenli ve göz yormayacak kıvamda renkli olsun. Takıldığınız bir dil bilgisi sorusu olduğunda konuyu pekiştirme maksadıyla çözdüğünüz sorularda sıkça inceleyebilirsiniz. Bu şekilde konuyu da tekrar etmiş olursunuz. Fakat deneme çözerken notlarınıza bakmadan çözmeyi deneyin.
 

Yanlışların Üzerine Git

Türkçede özellikle konular bittikten sonraki çözdüğünüz denemelerdeki yanlışlarınızın üzerine gidin. Neden yanlış yaptığınızı anlamaya çalışın. Hatta denemelerdeki doğru yanlışları kontrol ederken yanlış yaptığınız sorunun yanına neden yanlış yaptığınızı yazın ve sorunu bir an önce temelden halletmeye bakın. Diyelim ki dikkatten kaçırdığınız soru mu fazla? O zaman kondisyonu arttırmaya yönelik çalışmalar yapın. Ya da belli bir konunun sorularını mı özellikle yanlış yapmışsınız? O konuya bir daha göz atıp soru bankasından tekrar sorularını inceleyin.
 
Diğer derslere çalışırken dikkat etmen gereken noktaları Verimli Ders Çalışma Teknikleri adlı yazımızda derledik. İncelemeyi unutma!
 

TYT Türkçe Konuları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir