YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Türk Dili ve Edebiyatı

Edebiyat-Tarih İlişkisi Nedir?

Edebiyat-Tarih İlişkisi Nedir?

Tarih bilimi, insanların geçmişte meydana getirdiği medeniyetleri, büyük toplumsal olayları, ekonomik ve coğrafi koşulları, savaşları, doğal felaketleri, medeniyetlerin birbirleriyle ilişkilerini, her türlü sosyal ve kültürel etkinliklerini gerçekliğe bağlı kalarak inceleyen ve bu incelemelerin sonuçlarını düzenli ve sistemli olarak ifade eden bir bilim dalıdır. Edebiyat ise insanlığın bu tarihi süreç içinde oluşturduğu sanatsal etkinliklerden biridir.

Tarih, insanlığın yaşadığı acıları, sevinçleri, büyük olayları ve değişimleri kayıt altına alır. Edebiyat da bu bilgilerden yararlanarak insanların bu süreçler içinde yaşadığı duyguları konu edinir. Örneğin, Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu halkının yaşadığı sıkıntılar ve göstermiş olduğu üstün mücadele konusunu temel alarak bir şiir, hikaye ya da roman yazmak isteyen bir edebiyatçının yararlanacağı ilk kaynak, tarihi metinlerdir. O dönemde nerede neler olup bittiğini, olayların nasıl geliştiğini tam anlamıyla bilmeyen bir edebiyatçının ortaya koyacağı eser gerçekliği yansıtamaz. Gerçekliği yansıtmayan bir edeba eser ilgi görmez. Edebiyatımızın önemli romanlarından olan Yaban, Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye, Küçük Ağa eserlerinde Milli Mücadele yılları anlatılmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı uzun şiirinin yıllardır sevilmesinin nedeni, tarihte yaşanmış, acılarla dolu bir savaşın sahnelerini duygu yüklü bir üslupla ve gerçeğe çok yakın bir şekilde yansıtmasıdır.

Tarihi olaylar, edebiyat dünyasının en çok yararlandığı kaynaklardır. Edebiyatçı, tarihte yaşanmış olayları bir tarihçi gibi anlatmaz. O; gerçekle kurmacayı birleştirir, olayları duygu ve hayallerle daha etkileyici hale getirir, aklımıza değil ruhumuza hitap eder.
 
» Edebiyat Nedir?
» Edebiyatın Diğer Bilimlerle İlişkisi

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir