YKS 2024'e Evden Hazırlanın! 7/24 Online Eğitim

Hemen İncele
Türk Dili ve Edebiyatı

Münazara Nasıl Yapılır | Münazara Nasıl Kazanılır

Münazara Nasıl Yapılır?

Münazaranın konusu ve tarihi önceden belirlenir. Tartışacak olan gruplar tespit edilir. Münazarayı yürütecek bir başkan seçilir. Başkan, münazaranın en dikkatli kişisidir. Gerekirse tartışma boyunca notlar tutmalı ve konu işlenirken bu notları kullanmalı, hatalar yapılmışsa bunları notların yardımıyla düzeltmelidir.

Münazara, üçer dörder kişilik gruplar arasında gerçekleşir. Gruplardan birisi, konuyu olumlu yönde ele alırken, diğeri olumsuz yönde ele alır. Ele alınacak konu önceden araştırmalı ve incelenmelidir. Gruplar kendi aralarında konuyu paylaşarak, konusuyla ilgili kaynaklarda bilgi taraması yapar. Elde edilen bilgiler gözden geçirilerek, faydasız olanlar ayıklanır. Faydalı olarak değerlendirilen bilgiler sıraya konarak küçük bir plan içerisinde düzenlenir.

Münazaralar jüriler tarafından gerçekleştirilir. Önce hangi grubun başlayacağı, konuşma süreleri, konu dışına taşmalara mani olma gibi konular jüri tarafından yürütülür. Grup temsilcileri söz hakkı alarak ileri sürdükleri tezleri savunurlar. Konuşmalar 5-7 dakika arasında bitirilir. Konuşmalar tamamlandıktan sonra son noktayı grup başkanları koymalıdır.

İki bölümden oluşan münazarada, birinci bölüm konuyu ortaya koyma bölümüdür. İkinci bölüm ise, birinci bölümde ortaya konan fikirlerin savunulmasını içine alan savunma bölümüdür. Bu bölümde konuyu en iyi savunan iki kişi seçilir. Bu iki kişi konuyu sonuca taşırlar. Münazara sonunda jüri hangi grup galip ise bunu açıklar. Münazarada jürinin değerlendirmesi gereken bazı temel noktalar şunlardır:

  • Konuşma yeteneği
  • Ses tonu ve vurguların kullanılışı
  • Kağıda bağımlılığın azlığı
  • Jest ve mimikler
  • Konunun ortaya konulması
  • Dinleyicilere konunun orijinal yönlerini sunabilmesi ve farklı bakış açılarının kazandırabilmesi
  • İnandırıcı örnekler ve deliller aktarılabilmesi

Münazara hakkında detaylı bilgi almak için Münazara Nedir? adlı yazımızı okuyabilir, Münazara örnek konuları için Münazara Örnek Konuları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir